Acasă Tehnologie Zuckerberg a fost audiat în Parlamentul European

Zuckerberg a fost audiat în Parlamentul European

Șeful Facebook, Mark Zuckerberg, a fost audiat astăzi în Parlamentul European pentru scurgerea masivă de date, relatează Reuters.

Zuckerberg a fost de acord să se întâlnească cu liderii Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări legate de modul în care Cambridge Analytica a obținut în mod necorespunzător datele personale ale 87 de milioane de utilizatori Facebook, inclusiv până la 2,7 milioane în UE.

În comentariile sale de deschidere, Zuckerberg a spus că „a devenit clar în ultimii ani că nu am făcut suficient pentru a împiedica folosirea instrumentelor pe care le-am construit pentru a face rău”.

„Indiferent dacă este vorba de fals, de interferențe străine în alegeri sau de dezvoltatori care abuzează de informația oamenilor, nu am avut o imagine suficient de largă asupra responsabilităților noastre. A fost o greșeală și îmi pare rău.

Dar rămân întrebări cu privire la modul în care Facebook a lăsat să se întâmple scurgerea și dacă face suficient pentru a preveni o recurență.

Apariția lui Zuckerberg la Bruxelles are loc cu trei zile înainte de intrarea în vigoare a unor noi norme UE privind protecția datelor. Companiile vor fi supuse unor amenzi de până la 4% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea acestor norme.

În cadrul ședinței, Manfred Weber, liderul de centru-dreapta din Parlamentul European și aliat al cancelarului german Angela Merkel, l-a întrebat pe Zuckerberg de ce Facebook nu ar trebui să fie  desființat ca un monopol.

Zuckerberg a refuzat să răspundă la întrebări specifice privind utilizarea încrucișată a datelor de pe Facebook, serviciul de mesagerie WhatsApp care are mai mult de un miliard de utilizatori zilnic și blocarea anunțurilor vizate. La fel cu a a făcut și cu seria de întrebări formulate de parlamentarii americani luna trecută, Zuckerberg a declarat că va trimite răspunsuri ulterioare.

Cu toate acestea, el a spus că Facebook se așteaptă să fie în conformitate cu normele UE, numite Regulamentul general privind protecția datelor, atunci când acestea intră în vigoare pe 25 mai, subliniind angajamentul companiei față de Europa, unde va angaja 10.000 de persoane până la sfârșitul anului.

„Eu cred profund în ceea ce facem. Iar când ne confruntăm cu aceste provocări, știu că ne vom uita în urmă și vom vedea că îi ajutăm pe oameni să se conecteze și să ofere mai multor persoane o voce pozitivă aici în Europa și în întreaga lume „, a spus el.

Zuckerberg a dat puține informații noi despre operațiunile Facebook. El a reiterat declarațiile date  anterior parlamentarilor americani cu privire la planurile Facebook de a angaja mai multe persoane  și de a încerca să dezvolte inteligența artificială pentru a bloca discursurile de ură și alte materiale interzise.

El a evitat să ofere detalii despre modul în care utilizatorii care nu utilizează Facebook pot opri compania de colectare de date, schimbând subiectul în relația companiei cu aplicațiile terță parte.

Luna trecută, Facebook a declarat că nu are intenția de a construi un instrument care să permită utilizatorilor să afle ce știe compania despre ei, lucru pe care parlamentarii americani i-au cerut-o.

De la scandalul Cambridge Analytica, Facebook a suspendat 200 de aplicații de pe platformele sale, investigând aplicațiile teră parte care au acces la cantități mari de date de utilizator.

Cambridge Analytica și părintele său britanic, SCL Elections Ltd, au declarat faliment și au fost închise.

Zuckerberg a declarat că investițiile în securitate vor avea un impact semnificativ asupra profitabilității Facebook, însă „menținerea siguranței persoanelor va fi întotdeauna mai importantă decât maximizarea profiturilor noastre”.

Unii oficiali europeni vor, totuși, o linie mai riguroasă pentru marile companii de tehnologie.

Conformarea Facebook cu noile norme UE privind datele va fi urmărită îndeaproape, precum și cu eforturile depuse pentru a face față răspândirii știrilor false înainte de alegerile pentru Parlamentul European anul viitor.

„Un fel de reglementare este importantă și inevitabilă”, a spus Zuckerberg, dar el a reiterat apelurile din Statele Unite că inovația nu ar trebui să fie înăbușită.

„Cel mai important este … să ne asigurăm că avem cadre de reglementare care ajută la protejarea persoanelor care sunt flexibile, astfel încât să permită inovarea”, a spus el.

Zuckerberg se va întâlni mâine cu președintele francez Emmanuel Macron, dar până acum a refuzat să apară în fața parlamentarilor britanici.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…