Acasă Cultură A început cel mai mare pelerinaj creștin din România

A început cel mai mare pelerinaj creștin din România

Peste 8.000 de credinicioşi din ţară au format, joi dimineaţa, o coadă lungă de 2,5 kilometri, aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva care a fost scoasă din Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi depusă într-un baldachin special amenajat în curte.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie.

Racla cu moaştele Sfintei a fost scoasă din biserică într-o procesiune, condusă de episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor Calinic Botoşăneanul, care a avut loc joi dimineaţa, în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

La procesiune au participat peste 1.000 de credincioşi veniţi la Iaşi încă de miercuri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Preoţii oficiază slujba de sfinţire a apei – Sfinţirea apei (aghiazma mică) şi Sfântul Maslu, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane, după care va avea loc sfinţirea la butoaiele cu apă aduse pentru credincioşi, la slujbă fiind prezenţi peste 8.000 de credincioşi care aşteaptă se se închine la raclă.

Joi după-amiază vor ajunge la Iaşi şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aduse special de la o mănăstire din Grecia, cu prilejul prăznuirii hramului Sf. Cuvioase Parascheva.

Vineri seara, de la 19.00 va avea loc Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina pe străzile din Iaşi.

În total, peste un milion de credincioşi din ţară şi din alte colţuri ale lumii vin anual pentru a se ruga şi a atinge moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, fiind convinşi că Sfânta îi ajută pe credincioşi.

Anul acesta, de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt aşteptaţi la Iaşi peste 200.000 de pelerini.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Comentarii închise.

Recomandări

Shanghai: Conferința ruso-chineză despre provocările globale și eurasiatice

Evenimentul intitulat „Spațiul dezvoltării comune: dimensiuni globale și eurasiatice” înce…