Acasă Extern Alegeri locale în Turcia: Erdogan riscă să piardă controlul marilor oraşe

Alegeri locale în Turcia: Erdogan riscă să piardă controlul marilor oraşe

Circa 57 de milioane de cetățeni cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegerile locale, care sunt percepute de mulţi ca fiind un test pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid riscă să piardă controlul asupra marilor oraşe, pe fondul declinului economic cu care se confruntă Turcia.

Secțiile de vot s-au deschis la ora 07.00 în mai multe orașe din Turcia, iar de la ora 08.00 s-au deschis în întreaga țară.

Alegătorii trebuie să-și aleaga primarii, consilierii municipali si sefii de cartier („muhtar”).

Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea condusă de Erdogan, se teme că ar putea pierde controlul oraşelor Istanbul şi Ankara, în condiţiile în care partidele de opoziţie s-au aliat, o acţiune rară într-o ţară în care scena politică este puternic polarizată, relatează postul BBC News.

Erdogan, care a fost foarte activ în campania electorală, a afirmat că votul de duminică este despre „supravieţuirea” partidului său şi a Turciei, ţară pe care o conduce de 16 ani.

Scrutinul este descris de președintele Tayyip Erdogan drept o chestiune de supraviețuire pentru țară, transmite agenția Reuters.

Erdogan, care domină politica turcă de peste 16 ani, în special datorită creșterii economice puternice din trecut, a devenit cel mai popular, dar și cel mai dezbinator lider din istoria țării, comentează sursa citată.

Erdogan ar putea suferi o lovitură electorală duminică, sondajele indicând că partidul său, aflat la guvernare, este pe cale să piardă controlul capitalei Ankara și a celui mai mare oraș, Istanbul.

Cu economia intrată pe un trend de scădere după criza valutară în care lira turcească a pierdut o treime din valoare, votanții par pregătiți să-l pedepsească electoral pe Erdogan pentru modul de guvernare fără compromisuri.

Turcia se confrunta cu prima sa recesiune din ultimii 10 ani, cu o inflație record și șomaj în creștere, acest scrutin are valoare de test pentru Erdogan, care a câștigat toate alegerile de la ajungerea la putere a partidului sau, AKP, în 2002.

Ca semn al importanței acestor alegeri locale, Erdogan a avut 102 întâlniri în 50 de zile. Vineri și sâmbătă, el a ținut nu mai puțin de 14 discursuri la Istanbul.

O atenție deosebită este acordată celor 30 de municipalități metropolitane care constituie „plămânul economic” al țarii, cu lupte stranse la Bursa si Antalya.

Toate privirile sunt îndreptate în special pe capitala Ankara și pe Istanbul, centrul economic si demografic al țării, unde hegemonia AKP este amenințată.

La Istanbul, candidatul lui Erdogan este fostul premier Binali Yildirim, în timp ce la Ankara favorit este candidatul Opozitiei, Mansur Yavas.

În aceste alegeri locale se confruntă două coaliții, pe de-o parte AKP și aliații utranaționaliști din MHP, iar de cealalta parte social democrații din CHP și partidul de dreapta Iyi.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…