Acasă Extern China construiește a doua baza navală în străinătate

China construiește a doua baza navală în străinătate

China intenționează să construiască cea de-a doua bază navală în străinătate, de data aceasta în Pakistan.

Prima bază navală în străinătate se află în construcție în Djibouti, un stat situat în Cornul Africii, unde ceremonia de tăiere a panglicilor a avut loc anul trecut, în luna iulie.

Surse apropiate Armatei de Eliberare a poporului au confirmat pentru publicația South China Morning Post că un port naval chinez se construiește într-o locație strategică, pe coasta sudică a Pakistanului.

Dragonul își desface aripile: prima bază militară de peste mări a Chinei în Djibouti este „doar începutul”.

„China trebuie să înființeze o altă bază în Gwadar (Pakistan) pentru navele sale de război, deoarece Gwadar este acum un port civil”, a declarat Zhou Chenming, analist militar chinez, pentru South China Morning Post. „Portul Gwadar nu poate oferi servicii specifice pentru navele de război”, a spus Zhou; prin urmare, este necesară o nouă bază.

Gwadar se află la mai puțin de 80 de kilometri de granița de est dintre Pakistan și Iran și se află în provincia Balochistan, unde naționaliștii extremiști din Baloc au purtat războaie de gherilă împotriva guvernelor pakistaneze și iraniene. „Ordinea publică este o mizerie”, a spus Zhou.

„China și Pakistanul au găsit un teren comun în ceea ce privește interesul maritim în regiune”, a spus analistul pakistanez Sheikh Fahad. „Portul Gwadar poate fi folosit pentru patrulele navale comune din Oceanul Indian, crescând în continuare asistența navală a Chinei și Pakistanului în regiune. Portul Gwadar va mări capacitatea navală a țărilor noastre și va extinde cooperarea în domeniul apărării, în special în domeniul naval”, a declarat Fahad.

În luna iunie, un diplomat pakistanez a spus că ajutorul chinez a fost necesar ca un „factor de echilibru”, indicând baza navală ca fiind inevitabilă. „Anterior au fost SUA și Arabia Saudită … Acum este China”, a declarat diplomatul pentru NBC. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din China a respins ulterior relatarea ca  fiind ” pură presupunere”, dar acum se pare că portul va fi, de fapt, construit.

Experții au remarcat faptul că India monitorizează îndeaproape relațiile China-Pakistan. „China consideră că este foarte util să folosească Pakistanul împotriva Indiei și să ignore preocupările Indiei, în special în ceea ce privește problemele legate de terorism, ceea ce a creat un mare stres în relația dintre Beijing și Delhi”, a declarat Rajeev Ranan Chaturvedy, cercetător la Universitatea Națională din Singapore, citat de SCMP.

Dar „capacitățile navale indiene și experiența în regiunea Oceanului Indian sunt destul de bune – mult mai bune decât ale Pakistanului și ale Chinei”, a spus Chaturvedy.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…