Acasă Extern Controverse de limbaj pentru imigrație

Controverse de limbaj pentru imigrație

Președintele american Donald Trump a negat utilizarea de cuvinte brutale cu privire la Haiti, El Salvador și țările africane.

Donald Trump a folosit expresia „shithole countries” (cocine)  într-o întâlnire avută în Biroul Oval, generând o reacție la nivel mondial.

Un oficial al ONU a numit remarcile ”rasiste” și a spus că au deschis „ușa celei mai rele părți” a umanității.

Președintele Trump a scris pe Twitter că „acesta nu era limbajul folosit  într-o întâlnire despre imigrație”.

Comentariile au apărut în urma întâlnirii avută de președintele Trump, joi, cu doi parlamentari, unul republican și celălalt democrat care i-au propus o înțelegere privind imigrația.

Donald Trump a afirmat că le-a spus celor doi că, în loc să acorde rezidență temporară cetățenilor statelor  afectate de catastrofe naturale, războaie sau epidemii, Statele Unite ar trebui să ia în schimb migranți din țări precum Norvegia. El a fost citat spunând: „De ce avem nevoie de mai mulți haitieni? Scoateți-i.”

Washington Post, New York Times, Politico și Wall Street Journal au relatat toate comentariile, citând martori oculari sau persoane informate despre întâlnire. Casa Albă nu le-a negat.

Astăzi, președintele Trump a declarat că acordul care i-a fost oferit este „un mare pas înapoi”, care nu ar finanța în mod corespunzător zidul pe care intenționează să-l construiască la granița cu Mexicul și ar forța SUA să ia „un număr mare de persoane din țările infracționale, care fac rău „.

Donald Trump a scris că dorește „un sistem al imigrației bazat pe merit, cu oameni care vor ajuta la readucerea țării noastre la nivelul următor”.

Reacții

Botswana l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru a-și „exprime nemulțumirea” la ceea ce a numit „comentarii extrem de iresponsabile, condamnabile și rasiste”.

Uniunea Africană (UA) a declarat că a fost „sincer alarmată” de declarația președintelui Trump.

Rupert Colville, purtător de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, a declarat: „Dacă sunt confirmate, acestea sunt comentarii șocante și rușinoase din partea președintelui Statelor Unite. Îmi pare rău, dar nu există alt cuvânt decât rasism”.

În SUA, Asociația Națională pentru Promovarea Oamenilor de Culoare (NAACP) a acuzat președintele că a căzut „mai profund și adânc în rasism și xenofobie”.

Mia Love, un republican din Utah, singurul congresman american haitiano-american, a cerut scuze în numele președintelui Trump pentru comentariile „tulburătoare, divizate și elitiste”.

Un alt parlamentar negru, Cedric Richmond, democrat, a declarat că aceste comentarii sunt „o dovadă suplimentară a faptului că agenda președintelui „Make America Great Again Again” este într-adevăr o agendă „Make America White Again”.

Imigrația americană

În ultimele săptămâni, Administrația Trump încearcă să limiteze numărul membrilor de familie ai imigranților care pot intra în SUA, pentru a pune capăt statutului de protejare al mii de persoane aflate deja pe teritoriul Statelor Unite.

În cadrul reuniunii, parlamentarii au propus, în mod repetat, restabilirea așa-numitelor permise de protecție temporară (TPS) pentru anumite state, permițând rezidenților lor să rămână în SUA pentru că țările lor de origine sunt temporar nesigure pentru ei.

Pentru a încerca să obțină aprobarea prezidențială, parlamentarii au declarat că au alocat 1,5 miliarde de dolari pentru un zid pe care președintele Trump dorește să-l construiască la granița SUA cu Mexicul.

În această săptămână, Administrația Trump a anunțat că retrage TPS pentru 200.000 de persoane din El Salvador.

Decizia le permite salvadorienilor o perioadă de grație de un an, timp în care trebuie să-și găsească o reședință legală, altfel urmează să fie deportați. Unii salvadorieni care se află în această situație locuiesc de peste trei decenii în Statele Unite.  Cei mai mulți, însă, au primit rezidență provizorie după ce un cutremur a devastat Republica Salvador,  în 2001.

Departamentul de Stat a declarat luni că infrastructura țării afectată de cutremur a fost reparată de atunci. Permisele TPS au fost deja retrase pentru Haiti și Nicaragua. Sute de mii de migranți se confruntă cu posibila deportare din SUA.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…