Acasă Extern Coreea de Nord nu va discuta cu Pence

Coreea de Nord nu va discuta cu Pence

Coreea de Nord nu intenționează să se întâlnească cu oficialii americani în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, care vor începe vineri în Coreea de Sud, a anunțat mass-media de stat nord-coreeană.

S-au făcut presupuneri că jocurile olimpice vor ajuta la rezolvarea conflictului tensionat cu privire la programul de arme nucleare al Coreei de Nord.

Vicepreședintele american Mike Pence, care a descris Coreea de Nord ca fiind cel mai tiranic regim mondial, a sosit în Coreea de Sud joi, înaintea ceremoniei de deschidere din stațiunea montană Pyeongchang, situată la doar 80 de kilometri de granița Coreei de Nord.

La ceremonie va participa și o delegație mare cu oficiali nord-coreeni, inclusiv sora mai mică a liderului Kim Jong Un și președintele Prezidiului Suprem al Adunării Generale, considerat oficial șeful statului, Kim Yong Nam.

Kim Yo Jong și alți membri din anturajului acesteia vor sosi cu avion privat pe Aeroportul Internațional Secheon Incheon vineri după-amiază, a informat, joi,  Coreea de Sudul.

Delegația Coreei de  Nord, inclusiv Kim Yo Jong, se va întâlni și cu Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, și vor avea un dejun oficial, sâmbătă.

„Nu am cerut niciodată dialog cu SUA, nici acum și nici în viitor”, a afirmat agenția de știri KCNA din nord, citându-l pe Jo Yong Sam, director general în ministerului de externe al Coreei de Nord.

„În mod explicit, nu avem intenția de a ne întâlni cu partea SUA în timpul șederii în Coreea de Sud … Vizita delegației noastre în Coreea de Sud este doar de a participa la Jocurile Olimpice”.

Mike Pence a declarat că Statele Unite nu au cerut discuții cu oficialii nord-coreeni, dar au lăsat deschisă posibilitatea unui contact.

„Dar dacă voi avea vreun contact cu ei, în orice context, în următoarele două zile, mesajul meu va fi același ca și astăzi: Coreea de Nord trebuie să renunțe o dată pentru totdeauna la ambiția sa de a dezvolta rachete nucleare și balistice”, a declarat Pence reporterilor înainte de a părăsi Japonia.

La începutul săptămânii, Pence a declarat că Washingtonul va dezvălui curând „cea mai dificilă și mai agresivă rundă de sancțiuni economice pentru Coreea de Nord”.

Coreea de Sud vrea să recurgă la Jocurile Olimpice pentru a se reangaja cu Coreea de Nord și pentru a deschide calea pentru discuții pentru a rezolva una dintre cele mai periculoase crize din lume, în care președintele american Donald Trump și Phenian au schimbat amenințări despre războiul nuclear.

Sugerând la o mai mare implicare în Pyongyang, Seoulul a declarat că va fi deschisă pentru reluarea tuturor discuțiilor cu Coreea de Nord, odată ce securitatea turiștilor va fi garantată și vor fi îndeplinite condițiile legate de programul nuclear al Coreei de Nord.

Traseele pentru turiști în Mount Kumgang au fost închise după ce un turist sud-coreean a fost împușcat de un gardian nord-coreean, în 2008.

La Beijing, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat reporterilor că țara sa vede Jocurile Olimpice ca un prim pas către dialogul „zilnic, neîntrerupt”.

Toate părțile, nu doar cele două Corei, trebuie să muncească din greu și dialogul dintre Statele Unite și Coreea de Nord ar trebui extins pentru ca acest lucru să se întâmple, a spus Wang.

„Nu poți avea o persoană care deschide ușa și o altă persoană care închide ușa”, a spus el.

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…