Acasă Extern Danemarca insită pentru deportarea irakienilor

Danemarca insită pentru deportarea irakienilor

Încă din 2011, Bagdadul a refuzat să accepte cetățenii irakieni ale căror cereri de azil în Danemarca au fost respinse. Dacă guvernul irakian nu va schimba acest curs, ajutorul danez va fi redus, conform unei propuneri recente.

Partidul Popular Danez de dreapta (DF) și social-democrații (SD) au fost refuzați continuu de guvernul irakian cu privire la acceptarea cetățenilor irakieni care locuiesc ilegal în Danemarca. Motiv pentru care Danemarca va reduce ajutorul danez pentru Irak.

„Noi îi acordăm Irakului o mulțime de bani și soldații danezi staționează acolo încercând să stabilizeze țara, deci cu siguranță nu este prea mult să cerem să-și accepte proprii cetățeni. Dacă guvernul irakian continuă să fie reticent, Danemarca își va reduce ajutorul „, a declarat președintele grupului parlamentar DF, ​​Peter Skaarup pentru ziarul Berlingske.

Partidul Social Democrat (SD), în schimb, a subliniat ajutorul pentru reconstrucția Irakului, acum, când războiul împotriva lui ISIS s-a încheiat.

„Este evident nesatisfăcător faptul că Irakul este reticent în a-și readmite proprii cetățeni, mai ales, acum, când Danemarca susține țara cu milioane de dolari. Prin urmare, trebuie să cerem guvernului irakian (să-și primescă cetățenii) în contextul ajutorului pentru reconstrucție”, a declarat raportorul străin Nick Hækkerup pentru Berlingske.

Expulzarea solicitanților de azil respinși a reprezentat o problemă prioritară pentru guvernul danez, care a promis „eforturi mai mari de deportare” în noiembrie 2016.

Potrivit Berlingske, există trei motive pentru insistența Danemarcei. În primul rând, așa cum a afirmat și guvernul, aceasta „subminează legitimitatea sistemului de azil”. În al doilea rând, o abordare mai strictă va împiedica refugiații să solicite statutul de refugiat în Danemarca. În al treilea rând, solicitarea pentru costuri medii de aproximativ 200 de euro pe zi pentru a găzdui un solicitant de azil în centrele desemnate a fost respinsă. Există persoane care au trăit în aceste centre de ani de zile.

Potrivit celui mai recent studiu efectuat de autoritățile daneze, 138 irakieni se confruntă cu deportarea, fie pentru că le-au fost refuzate cererile de azil, fie pentru că au comis infracțiuni.

Danemarca a avut anterior un acord de repatriere cu Irakul. Acordul fost încheiat în 2009, care a durat doar doi ani,  înainte de a fi reziliat de către Irak.

Ministrul danez de externe, Michael Aastrup Jensen, a subliniat că partidele din arcul guvernamental sunt în prezent ocupate cu investigarea metodelor de asigurare a deportării cetățenilor străini, nu numai în Irak, ci și în alte țări. El a susținut că reducerea ajutoarelor pentru Irak ar putea fi „contraproductive”.

„Fără reconstrucție, irakienii nu se vor putea întoarce, așa că va dura până când vom putea scăpa efectiv de cei respinși”, a explicat Aastrup Jensen.

Ministrul danez al dezvoltării, Ulla Tornaes, a exclus posibilitatea de a nu contribui pentru ajutorul umanitar de care este responsabilă. Potrivit lui Tornaes, ajutorul danez este guvernat de principii internaționale și vizează protejarea straturilor cele mai vulnerabile ale societății.

În toamna anului 2017, guvernul danez a alocat 23 milioane de dolari pentru a ajuta la strămutarea internă a irakienilor și pentru a stabiliza zonele eliberate de ISIS.

În prezent, în Danemarca se află 30.000 de irakieni.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…