Acasă Extern Discuții despre un nou acord nuclear cu Iranul

Discuții despre un nou acord nuclear cu Iranul

Statele Unite, duminică, au declarat, că speră să folosească interesele comune care au apărut în relația cu partenerii din Uniunea Europeană în ultimele luni pentru a avansa în privința programului nuclear al Iranului, a dezvoltării rachetelor și a rolului acestuia în conflictele regionale, relatează Reuters.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că interesele comune ar putea forma o „fundație pentru a continua să lucreze împreună cu UE înainte de a merge mai departe”.

Iranul a declarat că nu este suficient sprijinul Europei pentru continuarea acordul nuclear.

Duminică, Iranul a declarat că se va alătura vineri unei întâlniri cu diplomați din Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia, pentru a discuta despre următorii pași, după decizia din 8 mai a președintelui american Donald Trump de a părăsi acordul nuclear încheiat în 2015.

Iranul a declarat că Washingtonul nu va participa la reuniunea comisiei mixte înființate de cele șase puteri mondiale și Uniunea Europeană, pentru a discuta despre plângerile legate de implementarea acordului.

Ziarul german Welt am Sonntag a citat un oficial al UE care spune că există și discuții despre un eventual nou pact între Iran și puterile mondiale care să acopere același elemente ca și acordul din 2015, dar cu unele adăugiri pentru calmarea Statelor Unite.

Noul acord ar putea include dispoziții care să abordeze preocupările Statelor Unite cu privire la programul de rachete balistice al Iranului și sprijinul Teheranului pentru grupurile armate din Orientul Mijlociu, a relatat Reuters citând surse.

„Trebuie să scăpăm de denumirea acordului nuclear de la Viena și să adăugăm câteva elemente suplimentare. Numai asta iș va convinge pe președintele Trump să convină și să ridice din nou sancțiunile „, a declarat un înalr oficial UE pentru Reuters.

Un astfel de acord ar putea include în viitor ajutor financiar pentru Iran, a afirmat raportul.

Oficialul Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters că Washingtonul speră că UE se va concentra „pe problema centrală: setul de comportamente maligne ale Iranului în ceea ce privește programul său nuclear, dezvoltarea rachetelor, terorismul, conflictele regionale și alte probleme”.

Trei surse din UE care au făcut parte din negocieri pentru a-l determina pe Trump să nu renunțe la acordul nuclear au declarat că întâlnirea de vineri va aborda doar punerea în aplicare a acordului din 2015, dar nu va oferi Iranului ajutor financiar în schimbul concesiilor.

În Teheran, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Qasemi, a respins relatările privind propunerile pentru un nou acord nuclear spunând că sunt „pretenții irelevante”, a informat agenției de știri Tasnim.

„O întâlnire stabilită pentru următoarele câteva zile pentru prima comisie mixtă fără Statele Unite … va acoperi doar chestiunile legate de acordul nuclear dintre Iran și ceilalți membri”, a afirmat Qasemi.

Anterior, ministrul adjunct de externe, Abbas Araqchi, a declarat în televiziunea de stat că „comisia comună … va avea loc la solicitarea Iranului și fără Statele Unite pentru a discuta despre consecințele retragerii Americii și despre modul în care țările rămase își pot continua angajamentul de a intelegerea.”

Luni, secretarul de stat american Mike Pompeo va schița o „foaie de parcurs diplomatică” și va cere un sprijin larg din partea aliaților europeni și din alte state pentru a exercita presiuni asupra Iranului pentru al forța înapoi la masa negocierilor, precum și sprijinul acordat pentru a aborda „totalitatea din amenințările Iranului „.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…