Acasă Extern Ex-procurorul general din Uzbekistan reținut pentru corupție

Ex-procurorul general din Uzbekistan reținut pentru corupție

Fostul procuror general al Uzbekistanului, Rashidjon Qodirov, este cercetat pentru presupuse fapte de șantaj,  luare de mită și abuz în serviciu, a declarat sâmbătă biroul procurorului general.

Este primul caz penal care vizează un înalt oficial al statului  din administrație anterioară, după venirea la putere  președintele Shavkat Mirziyoiev la sfârșitul anului 2016.

Qodirov a fost procuror  general timp de 15 ani, înainte de a deveni judecător la Curtea Constituțională în 2015, pe care a părăsite-o anul trecut.

Qodirov a fost anchetator al KGB-ului sovietic și a făcut carieră sub Islam Karimov, primul președinte al Uzbekistanului, din 1989 până la moartea sa în 2016.

Reținerea lui Qodirov pe 23 februarie,  a fost făcută publică printr-un comunicat al procurorului genereal, fără a oferi detalii suplimentare despre acuzațiile împotriva lui.

Biroul de presă al Procuraturii statului a declarat că nu știe numele avocatului care îl reprezintă pe Qodirov, ceea ce înseamnă că nu a fost posibil imediat contactarea acestuia pentru comentarii.

Actualul președinte al țării Shavkat Mirziyojov, fost prim-ministru, s-a angajat în reforme economice ample, cum ar fi liberalizarea reglementărilor valutare și reducerea puterii serviciilor de securitate.

Luna trecuta, Mirziyoiev l-a demis pe Directorul Securității statului, Rustam Inoyatov.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…