Acasă Extern Forțele guvernamentale pro-siriene intră în Afrin pentru a ajuta kurzii

Forțele guvernamentale pro-siriene intră în Afrin pentru a ajuta kurzii

Forțele guvernamentale pro-siriene au intrat marți în regiunea Afrin, Siria, pentru a ajuta miliția kurdă YPG să evite un asal al armatei Turciei, pentru a evita perspectiva de amplificare a conflictului. 

Ofensiva militară a Turciei în Afrin, demarată în urmă cu o lună, urmărește eliminarea miliției kurde YPG, pe care o consideră o mare amenințare la adresa securității la frontiera sa cu Siria.

YPG a salutat sosirea forțelor pro-guvernamentale, care includ milițiile aliate cu Assad, dar nu și cu armata siriană. Damascul a spus că a răspuns apelului de ajutor împotriva Turciei.

Duminică, un oficial kurd a spus că există o înțelegere cu guvernul lui Assad pentru ca armata să intre în Afrin și să se deplaseze de-a lungul graniței, dar că acordul nu se extinde și asupra relațiilor politice dintre Damasc și YPG.

Cele două părți dețin mai mult teritoriu decât oricare altă grupare din Siria și, deși au viziuni diferite privind viitorul Siriei, au evitat conflictul direct în timpul războiului.

În cursul zilei de marți, președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Ankara a lucrat cu Rusia pentru a împiedica desfășurarea de forțe ale guvernului sirian în Afrin.

Luni, Turcia a avertizat că s-ar putea confrunta cu forțele guvernamentale pro-siriene dacă acestea ar intra în Afrin pentru a ajuta YPG-ul, dar a adăugat că nu va sta în cale dacă se angajează să elibereze miliția kurdă din regiune.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…