Acasă Extern Indonezia: președintele Widodo sprijinit pentru un nou mandat

Indonezia: președintele Widodo sprijinit pentru un nou mandat

Cel mai mare partid parlametar din Indonezia, Partidul Luptei Democrate (PDIP),  a aprobat vineri o nouă candidatură la președinția țării pentru actualul peședinte Joko Widodo, la alegerile din 2019.

Alături de PDIP au votat patru partide care îl susțin pe Widodo pentru un al doilea mandat.

La alegerile prezidențiale din 2014, Joko Widodo a câștigat în fața unui  general pensionar, Prabowo Subianto, susținut de partidul de opoziție Mișcarea Greater Indonezia.

„Candidatul PDIP la președinție este Joko Widodo”, a declarat Megawati Sukarnoputri, președinta partidului naționalist  (PDIP), într-un video de la congresul partidului desfășurat pe insula Bali.

În Indonezia, candidatul la președinție are nevoie de sprijinul partidelor care au obținut împreună 25% din votul național în alegerile anterioare sau au 20% din numărul de locuri în parlament.

Patru alte partide politice și-au declarat oficial sprijinul pentru Widodo, inclusiv cel de-al doilea cel mai mare partid, Golkar.

Joko Widodo a fost vânzător de mobilă înainte de a deveni președinte, fiind primul președinte din Indonezia care a venit din afara elitei politice și militare.

La alegerile din 2014, când a fost ales președinte, Widodo i-a avut ca adversari politici pe fostul guvernator al capitalei Jakarta, magnați și foști generali.

Atuurile lui Widodo în 2014 au fost stilul său energic și mesajele anticorupție.

În actualul mandat de președinte, Widodo a  impulsionat construirea infrastructurii, iar creșterea economică anuală este de 5%, nereușind să atingă cele 7 procente promise în campania electorală din 2014.

Widodo rămâne cel mai popular candidat în majoritatea sondajelor de opinie. În sondajul Pollster Saiful Mujani Research and Consulting realizat în luna decembrie, Widodo este creditat cu 53% din voturi, în timp ce adversarul cu scorul cel mai apropiat, Prabowo Subianto, a obținut 18,5%.

Subianto a spus că este dispus să candideze la funcția de președinte în 2019, deși nu a confirmat acest lucru. Candidații trebuie să se înregistreze până la jumătatea lunii august.

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…