Acasă Extern Investigarea autorului care a produs dosarul Trump-Rusia

Investigarea autorului care a produs dosarul Trump-Rusia

Senatorii republicani Chuck Grassley și Lindsey Graham au cerut Departamentului de Justiție (DOJ) să îl  investigheze pe Christopher Steele, autorul dosarului  Trump-Rusia care a fost dezvăluit publicului în luna ianuarie 2017.

Grassley și Graham, ambii membri ai Comitetului Judiciar al Senatului, l-au acuzat pe Steele că a făcut declarații false guvernului american cu privire la „distribuirea” afirmațiilor documentului.

„Toată lumea trebuie să respecte legea și să fie veridică în interacțiunile cu FBI”, a spus Grassley în scrisoarea adresată Departamentului de Justiție. „Dacă aceleași acțiuni au rezultate diferite, iar aceste diferențe par să corespundă intereselor politice partizane, atunci publicul va suspecta în mod firesc că deciziile de aplicare a legii nu sunt susținute”.

Cele mai multe dintre acuzațiile aduse împotriva lui Steele au fost clasificate, deoarece s-au bazat pe întâlniri secrete între el și FBI, care au fost transmise ulterior Comitetului Judiciar.

Steele, fost agent MI-6 și a fost angajat de către opoziție prin firma Fusion GPS pentru a investiga presupusele legături dintre candidatul prezidențial Donald Trump și echipa sa de campanie cu persoane din Rusia. Investigația a fost plătită de către Perkins Coie, un intermediar pentru Comitetul Național Democrat al campaniei prezidențiale a lui Hillary Clinton.

Dosarul a fost dezvăluit publicului la începutul anului 2017. După aproape un an de la publicarea sa, marea majoritate a acuzațiilor din investigației sunt neconfirmate. Dosarul formează baza de lucru a anchetei din Congres și din investigația DOJ privind presupusele legături dintre Trump și Rusia. De asemenea, FBI intenționa să îl plătească Steele pentru a continua cercetarea pe care a făcut-o pentru Fusion GPS până când dosarul a fost dezvăluit publicului de BuzzFeed News, în ianuarie 2017.

„Publicarea unei sesizări penale bazate pe informații clasificate generează întrebări serioase dacă nu cumva această scrisoare nu este altceva decât o altă încercare de a discredita sursele guvernamentale, în mijlocul unei investigații penale în curs”, a afirmat Levy într-o declarație. „Toți ar trebui să fim exteem de sceptici.”

DOJ, care l-a numit un consilier special pe Robert Mueller pentru a investiga presupusele legături dintre Trump și Rusia, în mai 2017, nu este obligat să urmeze recomandările lui Grassley și Graham.

Muller nu au avut nici un comentariu imediat cu privire la cererea formulată de cei doi senatori republicani.

Aceasta este prima sesizare penală în investigația Rusia Gate, privind implicarea rusească în alegerile electorale din Statele Unite.

Președintele Comitetului de Informații (House Intelligence Committee), republicanul Devin Nunes, a solicitat înregistrările bancare ale firmei Fusion GPS pentru a investiga rolul acestora în elaborarea dosarului produs de Christopher Steele.

 

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…