Acasă Extern Irakul primește miliarde pentru reconstrucția post-ISIS

Irakul primește miliarde pentru reconstrucția post-ISIS

Irakul a primit promisiuni de miliarde de dolari, mai ales în facilități de creditare si promisiuni de investiții, de la aliați, miercuri, însă, suma nu se ridică la necesarul cerut de guvern pentru reconstrucția post-ISIS.

Discuțiile au avut loc în cadrul Conferinței Internaționale de Reconstrucție a Irakului care se desfășoară în Kuweit.

Donatorii și investitorii s-au adunat în Kuweit pentru a depune eforturi pentru a reconstrui economia și infrastructura Irakului devastată de conflictul cu grupurile jihadiste ISIS,  care au capturat aproape o treime din țară înainte de a fi eliminați.

Statele Unite au declarat marți că vor extinde pentru Irak o linie de credit în valoare de 3 miliarde de dolari și  speră că poate conta în mare măsură pe aliații din Golf pentru a suporta povara reconstruirii Irakului.

Aliații se bazează pe relația saudită-irakiană pentru a slăbi influența Iranului în regiune. Arabia Saudită va oferi 1 miliard de dolari prin Fondul pentru dezvoltare din Arabia Saudită și 500 milioane dolari în credit pentru export, a declarat miercuri ministrul de externe Adel Jubeir.

„Kuwaitul va aloca 1 miliard de dolari ca împrumuturi în Irak și va angaja încă 1 miliard de dolari ca investiții”, a declarat emirul Sheikh Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, prezent la reuniune. Qatarul a promis un împrumut și investiții de 1 miliard de dolari, spunând că are investiții în sectorul privat din Irak în valoare de 5,5 miliarde. Nu este clar dacă aceste investiții sunt în vigoare sau urmează să fie făcute.

Turcia va oferi Irakului 5 miliarde de dolari în linii de credit, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu și alți aliați au făcut angajamente mai mici.

Guvernul irakian a spus că sunt necesare 88 de miliarde de dolari pentru reconstrucție, după trei ani de război cu ISIS. Irakul încă mai datorează Kuweitului reparații după războiul din Golf din 1991.

Reconstruirea locuințelor, a spitalelor, a școlilor, a drumurilor, a întreprinderilor și a telecomunicațiilor va avea o importanță crucială pentru reîntoarcerea refugiaților și asigurarea locurilor de muncă pentru tineri.

Miercuri, Organizația Națiunilor Unite a lansat un program de doi ani, menit să ajute guvernul irakian să accelereze reconstrucția societății.

„Va revitaliza zonele expuse riscului de violență și va sprijini o participare politică largă și o dezvoltare socială incluzivă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…