Acasă Extern Israel: Avion F-16 doborât în Siria

Israel: Avion F-16 doborât în Siria

Un avion de luptă F-16 israelian a fost lovit în cursul unei ofensive împotriva țintelor iraniene din Siria, a declarat armata israeliană.

Doi piloți care se aflau în avion s-au catapultat în siguranță înainte ca avionul să se prăbușească în nordul Israelului.

Este prima dată când Israelul a pierdut un avion în conflictul sirian.

Israel a a lansat un atac după zborul unei drone iraniene în Israel. Drona a fost interceptată.

Siria a acuzat Israelul de „agresiune”, după ce Israelul a lansat mai multe lovituri aeriene.

„Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au scris pe Twitter:” Acum câteva clipe, avioanele IAF au vizat sistemul sirian de apărare și țintele iraniene din Siria, a căror intervenție au declanșat sirenele din nordul Israelului”.

Loviturile israeliene în Siria nu sunt neobișnuite, dar pierderea unui avion de luptă israelian marchează o escaladare serioasă a conflictului .

Cum s-au desfășurat evenimentele sâmbătă dimineața?

Într-o declarație, armata israeliană a declarat că „un elicopter de luptă a interceptat cu succes un UAV iranian [vehicul aerian fără pilot] lansat din Siria și infiltrat în Israel”.

Acesta a spus că drona a fost identificată rapid și a fost „pusă sub supraveghere până la interceptare”. Drona a coborât pe teritoriul israelian și a intrat „în posesia noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Ronen Manelis.

IDF a declarat că armata „a vizat ținte iraniene în Siria”.

După ce a intrat sub focul unui sistem antiaerian din Siria, cei doi membri ai echipajului s-au catapultat și au fost apoi duși la spital. Unul dintre aceștia a fost „grav rănit ca rezultat al unei evacuări de urgență”, a spus IDF.

Nu a fost clar dacă avionul F-16 a fost lovit de o rachetă antiaeriană sau a căzut din alte motive.

Este pentru prima dată când Israelul a pierdut o aeronavă în luptă. În 2006 un elicopter israelian a fost doborât deasupra Libanului de o rachetă lansată de Hezbollah, a relatat Jerusalem Post.

Toți cei cinci membri ai echipajului,  inclusiv un mecanicul feminin, au fost uciși în acel incident.

Sirenele de avertizare au fost pornite în zonele din nordul Israelului și în Înălțimile Golan ocupate de israelieni, datorită atacurilor din Siria.

Rezidenții au relatat că au auzit o serie de explozii și activitate aeriană intensă în zona de lângă granița Israelului cu Iordania și Siria.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…