Acasă Extern Israel: Popularitatea lui Netanyahu este în creștere

Israel: Popularitatea lui Netanyahu este în creștere

Poziția de forță a Israelului asupra Iranului a amplificat acasă popularitatea primului ministru israelian Benjamin Netanyahu și se poate aștepta la o presă mai bună în zilele următoare, când Statele Unite își deschid ambasada la Ierusalim.

Trei investigații de corupție împotriva lui Netanyahu, care apăreau în titluile de pe prima pagină a ziarelor în ultimele săptămâni, nu aratau niciun semn de popularitate în rândul bazei sale de sprijin electoral.

Fiind cel mai apropiat aliat al președintelui Donald Trump în Orientul Mijlociu, Netanyahu a jucat un rol central în deciziile americane care au remodelat harta politică a regiunii.

Pe 30 aprilie, a apărut la televiziune în prime-time pentru a prezenta ”dosarul iranian”, oferindu-i argumente solide președintelui Donald Trump pentru ca SUA să se retragă din Acordul nuclear cu Iranul încheiat în 2015.

Președintele Donald Trump a făcut anunțul de retragere o săptămână mai târziu.

Premierul israelian a salutat public decizia și au urmat atacurile aeriene asupra pozițiilor militare iraniene din Siria, țară vecină cu Israelul, despre care Netanyahu spune  Iranul folosește Siria ca bază militară pentru a ataca statul evreu.

Un sondaj de opinie transmis de postul israelian de televiziune Channel 2, a doua zi după anunțul făcut de Donald  Trump că se retrage din acord, arăta că partidul Likud, de dreapta, al lui Netanyahu ar câștiga cinci locuri în plus în cazul în care ar avea loc alegeri, respectiv ar obține 35 de locuri din totalul de 120, consolidându-și poziția într-o coaliție de guvernământ. În sondajul realizat în aprilie, Likud era creditat cu obținerea a 28 de locuri.

Israelul a acuzat Iranul că a lansat rachete din Siria asupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel, fiind pentru prima dată când Iranul a atacat cu rachete Israelul.

Israelul a ripostat, lansând cel mai dur atac aerian asupra bazelor militare iraniene din Siria, de la începutul războiului civil din în 2011, declarând că a atacat aproape toată infrastructura militară a Iranului amplasată pe teritoriu sirian.

Un sondaj de opinie publicat, vineri, în cotidianul israelian Maariv arăta că 69% dintre respondenți sunt mulțumiți de modul în care Netanyahu se ocupă de „politica Israelului privind prezența Iranului în Siria”.

Sondajul a arătat că 59% dintre israeliții chestionați au declarat că apreciază decizia președintelui Trump de a renunța la acord și de a repune sancțiunile SUA asupra Teheranului, considerând că aceasta va ajuta securitatea Israelului.

Dar 54% dintre respondenți au spus că se tem că o confruntare militară directă cu Iranul se afla în curs de dezvoltare și că sunt de acord cu oficialii care spun că ar fi mai bine să „luptăm acum și nu într-o etapă ulterioară”, a informat ziarul Maariv.

Următoarele alegeri din Israelului vor avea loc în noiembrie 2019, dar Netanyahu ar putea genera alegeri anticipate pentru a valorifica popularitatea.

Agenda politică

Abraham Diskin, profesor de științe politice la Universitatea Ebraică, a declarat că în fața pericolului Iranului este probabil să crească sprijinul pentru Netanyahu, așa cum ar fi pentru orice guvern, de stânga sau de drepta.

În ciuda creșterii Likud, a afirmat Diskin, echilibrul puterii dintre blocurile de dreapta și de stânga din parlamentul israelian (Knesset) nu s-a schimbat semnificativ.

„Potrivit sondajului, Netanyahu nu are majoritate, dar are toate cărțile”, a spus el într-un interviu telefonic cu Reuters.

Investigațiile de corupție împotriva lui Netanyahu „sunt percepute de suporterii săi drept persecuții”, a spus Diskin.

Duminică va fi „Ziua Ierusalimului”, data din calendarul evreiesc, când Ierusalimul de Est a fost capturat în războiul din 1967.

O zi mai târziu, pe 14 mai, Statele Unite își vor deschide ambasada în Ierusalim. Ceremonia este programată să coincidă cu ziua din 1948 – pe calendarul occidental – când Israelul și-a declarat independența.

15 mai este ziua când palestinienii comemorează ceea ce numesc „Nakba” sau „Catastrofa”, când sute de mii au fugit sau au fost alungați din casele lor în 1948.

Forțele de securitate ale Israelului s-au pregătit pentru protestele palestiniene privind relocarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a aniversării zilei naționale a Israelului, grupul militar islamist Hamas vorbind despre încercările de a trece granița dintre Gaza și Israel.

Majoritatea israelienilor, din întregul spectru politic, văd relocarea ambasadei SUA la Ierusalim ca fiind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Israelul a privit întotdeauna Ierusalimul ca fiind capitala sa eternă și indivizibilă, dar orașul nu a câștigat această recunoaștere la nivel internațional.

Națiunile Unite consideră Ierusalimul de Est ca fiind ținut sub ocupație militară de către Israel, iar palestinienii spun că trebuie să fie capitala viitorului lor stat.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…