Acasă Extern Kim Jong-un, apel pentru pace

Kim Jong-un, apel pentru pace

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, în mesajul de Anul Nou, a trimis o ramură de măslin către vecinul sud-coreean, oferind discuții prin trimiterea unei delegații la Jocurile Olimpice de Iarnă din Pyeongchang, luna viitoare.

Liderul nord-coreean a dat o notă neobișnuit de conciliantă în mesajul de Anul Nou, declarând dorința sa „de a rezolva pașnic granița noastră din sud”.

Cu toate acestea, el a transmis mesajul avertizând Statele Unite că ambițiile nucleare ale Coreei de Nord ssunt acum complete, iar butonul de lansare este „întotdeauna pe biroul din biroul meu”.

Park Soo-hyun, purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat că Biroul președintelui a salutat comentariile lui Kim Jong-un cu privire la necesitatea îmbunătățirii relațiilor între cele două republici Coreeane și dorința acestuia de a trimite o delegație la Jocurile Olimpice.

„Biroul președintelui și-a exprimat intenția de a vorbi cu Coreea de Nord oricând, oriunde și indiferent de formalități, dacă aceasta este pentru normalizarea relațiilor inter-coreeene și pentru pacea Peninsulei Coreene”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că că și Biroul președintelui „speră ca cele două Coreei să rezolve în mod pașnic problema nucleară a Coreei de Nord, cooperând strâns cu comunitatea internațională”, se arată în declarație.

Mesajul lui Kim Jong-un privind Coreea de Sud au surprins analiștii, care le-au descris ca cea mai importantă parte din discursul său.

Tensiunile dintre cele două state sunt consecința programului nuclear nord-coreean. În septembrie, regimul lui Kim Jong-un a efectuat cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear.

Apel pentru pace

În adresa sa, Kim a cerut pace pe peninsula coreeană. „Nordul și Sudul trebuie să colaboreze pentru a atenua tensiunile și pentru a lucra împreună ca popor al aceluiași patrimoniu pentru a găsi pacea și stabilitatea”, a spus Kim, potrivit unei traduceri CNN a discursului său.

El a adăugat că reprezentanții nord-coreeni ar trebui să înceapă discuțiile cu omologii lor sud-coreeni „cât mai curând posibil” pentru a discuta despre trimiterea unei delegații la Jocurile de Iarna din 2018.

Kim a urat succes Coreei de Sud în găzduirea Olimpiadei și a declarat că evenimentul ar fi o „șansă bună” pentru a arăta măreția poporului coreean.

Purtătorul de cuvânt al președinției sud-coreene a fost de acord.

„Dacă Jocurile Olimpice de la PyeongChang pot fi purtate cu succes ca Jocuri Olimpice de Pace, vor contribui la pacea și armonizarea Peninsulei Coreene și a Asiei de Nord-Est, precum și a lumii”, a spus Park.

Dar Kim și-a avertizat Statele Unite. „Întregul continent al Statelor Unite este în raza armelor noastre nucleare, iar butonul nuclear este întotdeauna pe biroul biroului meu. Ar trebui să fie conștienți cu exactitate că aceasta nu este o amenințare, ci o realitate”, a spus Kim.

„Indiferent de cât de mult vrea America să ne atace cu puterea lor militară și cu puterea nucleară, ei știu că acum avem o putere nucleară atât de mare încât nu vor îndrăzni”, a continuat el, adăugând că cea mai mare realizare a țării sale din 2017 a fost ” realizarea istorică a finalizării capacităților noastre nucleare „.

Tonul moale a lui Kim

Euan Graham, directorul Programului Internațional de Securitate al Institutului Lowy, a declarat că tonul moale față de Coreea de Sud a fost o surpriză.

„Ramura de măsline pe care încearcă să ajungă spre sud, este cea mai importantă schimbare, pentru că până acum nu a manifestat nici un interes în a se angaja în dicuții cu Sudul sau cu oricine altcineva”, a spus el.

„Dar o ramură de măslină este întotdeauna învelită într-un fel de vopsea beligerantă în Coreea de Nord, aceasta nu înseamnă sfârșitul programului nuclear … Chiar dacă vor ajunge și vor trimite o delegație la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang”, a spus Graham.

Tensiunile au crescut în ultimile luni între Statele Unite și Coreea de Nord. Admiratul Mike Mullen, fost președinte al șefilor de stat ai comunității, a declarat duminică că Statele Unite sunt „mai aproape de un război nuclear cu Coreea de Nord” decât oricând.

Într-un interviu acordat ABC săptămâna aceasta, Mullen a avertizat că retorica provocatoare a președintelui Donald Trump față de Kim Jong Un indică faptul că ar prefera să adopte o abordare mai agresivă în combaterea programului de arme nucleare cu evoluție rapidă a regimului nord-coreean.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate noi sancțiuni asupra Coreei de Nord, ca răspuns la testul cu rachete balistice de la 29 noiembrie din Pyongyang, încercând să reducă în continuare resursele sale de energie și să înăsprească restricțiile privind contrabanda și utilizarea lucrătorilor nord-coreeni peste hotare.

Agenția de știri KCNA din Coreea de Nord a lansat un raport sâmbătă, promițând că țara va rămâne angajată în dezvoltarea sa nucleară în 2018.

Exerciții militare comune

La începutul lunii decembrie, SUA au efectuat o nouă rundă de exerciții militare cu Coreea de Sud, implicând cea mai mare concentrație de avioane de luptă F-22 și F-35 de generația a cincea, asamblate în Coreea de Sud.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…