Acasă Extern Lavrov: Occidentul nu a învățat nimic din Ucraina

Lavrov: Occidentul nu a învățat nimic din Ucraina

Occidentul încearcă să „atragă” țările balcanice în NATO, punându-le în fața unei alegeri – ori Vest, ori Rusia – fără să tragă învățăminte din experiența Ucrainei, a declarat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a informat RIA Novosti.

Ministrul rus de externe a făcut această declarație la o conferință la Universiatea din Belgrad, unde se află în vizită oficială.

Lavrov a reiterat poziția Moscovei față de evenimentele din 2013-2014 din Ucraina. Kremlinul nu recunoaște că plecarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici a fost rezultatul unei contestări de o anvergură fără precedent în Ucraina, susținând că a fost un complot al Occidentului.

Potrivit ministrului rus de externe, fără să se tragă învățăminte din această experiență tristă, Occidentul încearcă să pună țările balcanice în fața aceleiași alegeri false.

” Țările din regiune sunt rugate să facă o astfel de alegere, se încearcă atragerea lor în NATO ”, a insistat Lavrov, adăugând că acest lucru nu are nimic de-a face cu obiectivele declarate – de a întări securitatea națională a statelor balcanice, în condițiile în care nimeni nu le amenință.

Loavrov a mai spus că aderarea acestora la Alianța Nord-Atlantică le va forța să se afle într-o confruntare militaro-politică, o filosofie pe care SUA și NATO o impun în prezent Europei, potrivit RIA Novosti.

Se creează o situație nesănătoasă în Europa din cauza încercărilor unor membri ai NATO și UE de a escalada confruntarea, a declarat Serghei Lavrov în cadrul întâlnirii cu omologul său sârb Ivica Dacic.

„Am discutat despre situația din Europa. Din păcate, se creează o situație nesănătoasă din cauza că unii membri NATO și UE încearcă să escaladeze confruntarea, să facă astfel încât Alianța Nord-Atlantică să avanseze tot mai spre Est (…), așa cum a fost cu Muntenegru, așa cum se încearcă acum cu Macedonia și chiar cu Bosnia-Herțegovina „, a afirmat ministrul rus, citat de TASS.

Cu privire la Centrul umanitar sârbo-rus din Niș, șeful diplomației ruse a spus că acest centru operează strict în baza mandatului său umanitar, adăugând că este neclar ce fac colegii americani de la baza Bondsteel din Kosovo.

„Nu există nici o intenție ascunsă în spatele acestui centru. Când au apărut suspiciuni cu privire la activitățile personalului sârb și rusesc, reprezentanții  SUA au fost invitați să viziteze  acest centru. Reprezentantul american a putut astfel să vadă că Centrul este angajat exclusiv în munca umanitară „, a spus Lavrov.

„În aceeași regiune, pe teritoriul sârbesc, în Kosovo, baza americană Bondsteel a fost înființată pe baza unei decizii a ONU. Există numeroase mărturii care sugerează că nu este clar ce fac colegii noștri americani acolo. Nimeni nu a vizitat această bază „, a adăugat el, conform agenției Tanjug.

Serbia merge pe calea europeană, dar va continua să construiască cele mai bune relații cu Federația Rusă, a declarat miercuri președintele sârb Aleksandar Vucic într-o conferință comună de presă cu minstrul Serghei Lavrov. .

„Serbia nu va schimba politica față de Rusia”, a reiterat președintele sârb, adăugând că Serbia nu a făcut niciodată vreun rău Federației Ruse, așa cum nici Rusia nu a acționat împotriva intereselor Serbiei, potrivit agenției Tanjug.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…