Acasă Intern Mandat de patru ani pentru şefii SRI, SIE, SPP şi STS

Mandat de patru ani pentru şefii SRI, SIE, SPP şi STS

Parlamentarul PSD Liviu Pleşoianu a inițiat proiecte legislative care prevăd ca mandatul şefilor SRI, SIE, SPP şi STS să fie limitat la patru ani.

PSD este de acord cu iniţiativele. ALDE spune că sunt de luat în calcul. Opoziţia susţine că nu există argumente.

Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, a depus la Parlament, patru proiecte de lege care prevăd că directorii şi adjuncţii Serviciului Român de Informaţii (SRI), Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) nu pot ocupa funcţia decât pentru un mandat de maximum patru ani.

Proiectele tegislative prevăd şi ca eliberarea din funcţie a directorului SRI să poată fi făcută la propunerea Preşedintelui României, dar şi la propunerea unei treimi dintre parlamentari.

„Toate dezvăluirile din ultimii ani cu privire la implicarea abuzivă, ilegală şi necunostituţională a unor membri ai serviciilor de informaţii în viaţa politică, economică şi socială românească, precum şi cu privire la grava afectare, de către aceştia, a bunului mers al Justiţiei, culminând cu desecretizarea protocolului SRI – Parchetul General, alcătuiesc un tablou general oribil, în care şefii serviciilor secrete ajung să conducă, din umbră, întreaga ţară”, se arată în expunerea de motive.

„Deşi, în state cu democraţie consolidată, mandatele şefilor serviciilor secrete sunt scurte (în SUA, de pildă, media mandatelor directorilor CIA este de puţin peste trei ani), în România s-a ajuns la situaţia absolut aberantă în care unele persoane ocupă funcţii de conducere în serviciile de informaţii mai mult chiar decât perioada maximă cât poate reprezenta România un Preşedinte ales. Avem cazuri de şefi de servicii care fie au ocupat, fie ocupă şi în momentul de faţă funcţii de directori sau prim-adjuncţi ai serviciilor de informaţii de mai bine de zece ani!”, spune Liviu Pleşoianu citat de Mediafax.

Liviu Pleșoianu susţine în proiectele legislative pe care le-a inițiat că vrea să împiedice posibile abuzuri din partea serviciilor, cum a fost în perioada când SRI era condus de George Maior şi Florian Coldea.

Parlamentarul este de părere că „beţia de putere” a serviciilor poate fi oprită prin limitarea mandatelor şefilor de servicii de informaţii.

„Este necesar ca directorii, prim-adjuncţii şi adjuncţii să fie numiţi pentru un singur mandat, de maximum patru ani. În timpul mandatului de cinci ani al Preşedintelui României, ar trebui să existe cel puţin o schimbare de şefi de servicii. De asemenea, mandatul şefilor din servicii nu ar trebui să depăşească mandatul de patru ani al parlamentarilor, ca membri ai forului reprezentativ suprem al României. Concret, prezentul proiect de lege operează o singură modificare, astfel: directorul serviciului, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia vor fi numiţi pentru un singur mandat, de maximum patru ani”, a spus Liviu Pleșoianu.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…