Acasă Diverse Misterul „Lettergate” lovește Vaticanul

Misterul „Lettergate” lovește Vaticanul

Mai întâi a fost „Vatileaks”. Acum există „Lettergate”.

Săptămâna trecută, Vaticanul a fost prins într-o controversă pe care conservatorii spun că are toate semnele distinctive ale unor ascunzișuri, dar alții spun că este probabil rezultatul unor comunicări incorecte.

Luni, șeful departamentului de comunicații al Vaticanului, Mons. Dario Vigano, a moderat o prezentare a unei serii de 11 broșuri  pe tema „Teologia Papei Francis”.

Vigano a citit o scrisoare de cinci paragrafe din partea papei Benedict în retragere, în care predecesorul lui Francis, acum 90 de ani, a respins „prejudecățile stupide” ale celor care spun că argentinianul distruge Biserica cu teologia liberală.

O serie de 11 broșuri despre Teologia Papei Francis și o scrisoare a fostului Papă Benedict, care a fost citită la prezentarea lucrării la Vatican.

Benedict a contestat sugestia conservatorilor că papei Francis îi lipsesc calitățile academice, lăudând succesorul său ca al unui „om cu o profundă formare filosofică și teologică” și găsind o „continuitate interioară între cei doi pontificați”.

Dar un comunicat de presă înmânat jurnaliștilor de la eveniment a omis paragraful al patrulea al scrisorii, în care papa Benedict și-a cerut scuze că nu a avut timp să citească toate cele 11 volume și, astfel, să refuze cererea de a scrie o introducere „teologică elaborată” pentru seria respectivă.

Și, într-o fotografie de publicitate trimisă mass-media, arătând prima pagină a scrisorii lui Benedict așezată pe o masă, începutul paragrafului este ilizibil, aparent încețoșat intenționat pentru a sublinia restul scrisorii, care este în centrul atenției.

Criticii conservatori ai lui Francis au văzut neclaritatea și comunicatul selectiv de presă ca parte a unui complot de cenzurare a gândurilor fostului papă care a demisionat în 2013.

Mulți catolici conservatori încă îl văd pe papa Benedict ca un bastion împotriva liberalilor și l-au abandonat pe Francis pentru că a fost prea indulgent cu privire la divorț și față de homosexuali.

„Crește numărul de catolici care devin din ce în ce mai alarmați de ceea ce ei văd ca un flux continuu de înșelăciuni, manipulări și scandaluri provenind din Vatican sub papa Francisc”, a spus Edward Pentin, un autor ultraconservator care scrie despre Vatican pentru Ziarul american National Catholic Register.

Într-un e-mail trimis Reuters, el a numit întregul episod „Lettergate” al Vaticanului.

Cu toate acestea, un videoclip al evenimentului confirmă faptul că Vigano a citit întreaga scrisoare, inclusiv paragraful omis în comunicatul de presă.

„Vorbirea despre un complot nu are sens”, a declarat Angela Ambrogetti, șefa agenției catolice de știri Acistampa, ea însăși conservatoare. „Întreaga scrisoare a fost citită, iar ultimul paragraf nu modifică în nici un fel semnificația comentariilor anterioare ale lui Benedict”.

Vigano nu a avut nici un comentariu.

Episodul a evocat scandalul „Vatileaks” din 2012, când majordomul personal al Papei Benedict a furat unele dintre scrisorile personale ale pontifului și le-a dat mass mediei.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…