Acasă Cultură Vaticanul aproape de un acord istoric cu China

Vaticanul aproape de un acord istoric cu China

Vaticanul se apropie de un acord istoric cu China prin recunoașterea episcopilor din Beijing.

Vaticanul a comunicat oficial în trecut că trei dintre cei șapte episcopi din China urmează să fie recunoscuți de Papa Francisc.

12 milioane de creștini din China sunt împărțiți într-o asociație al cărei cler este numit de Partidul Comunist și o biserică catolică neoficială care jură supunere față de Vatican.

Situația este totuși complexă deoarece Vaticanul a acceptat anterior câțiva episcopi numiți de Beijing, oficial un regim ateu.

Problema a apărut din nou în prim-plan după ce doi episcopi chinezi, recunoscuți de papă, au fost rugați de un diplomat de la Vatican să demisioneze în favoarea prelaților sancționați de stat, inclusiv unul care a fost ex-comunicat de Vatican în 2011.

Acest lucru a fost relatat pentru prima dată în ianuarie de site-ul AsiaNews legat de Vatican și confirmat apoi de Cardinalul Joseph Zen, episcopul emerit din Hong Kong, care este un adversar ferm față de orice apropiere dintre Vatican și Beijing.

În cele din urmă, negocierile îndelungate par să se apropie de rezolvarea problemei privind cine anume numește episcopii.

Cardinalul Pietro Parolin, numărul doi al Vaticanului, a relatat într-un interviu acordat la Insider Vatican: „În China nu există două Biserici, ci două comunități de credincioși chemați să urmeze o cale treptată a reconcilierii cu unitatea”.

Căutarea unității, în centrul încercării diplomatice a Sfântului Scaun, include clar problema „crucială” a episcopilor, a adăugat el, spunând că unii oameni ar putea fi rugați să facă „jertfe … pentru binele Bisericii”.

Beijingul și Vaticanul au întrerupt relațiile diplomatice în 1951 și, deși legăturile s-au îmbunătățit în ultimii ani, pe măsură ce populația catolică a Chinei crește, au rămas contradicții privind cine are autoritatea de a numi episcopii.

Vaticanul este unul dintre cele 20 de state care recunosc Taiwanul, cunoscut oficial drept Republica Chineză. Beijingul insistă că, dacă țările doresc relații cu ea, trebuie să rupă legăturile cu Taiwanul.

Ministerul chinez de Externe a declarat luna trecută că, China a fost mereu sinceră în eforturile sale de îmbunătățire a relațiilor China-Vatican.

Un oficial al Vaticanului a spus totuși că acordul asupra episcopilor „nu este unul politic”, sugerând că nu include nicio legătură formală în relațiile diplomatice și că Vaticanul nu va fi următoarea țară care va înlocui Taiwanul cu China.

Liderii catolici din Taipei sunt plini de speranță.

„Ei (Vaticanul și Beijingul) nu vor construi legături diplomatice. Trebuie să împărtășești valori comune pentru a stabili legături diplomatice „, a declarat Arhiepiscopul John Hung din Taipei într-un interviu acordat la Taipei.

Începând cu anii 1970, ca urmare a votului Organizației Națiunilor Unite de a recunoaște Republica Populară Chineză ca fiind singura țară China, Vaticanul nu a numit un nunțiu sau ambasador în Taiwan. A menținut de atunci statutul misiunii la nivelul inferior al „charge d’affaires ad interim”.

Diplomații spun că profilul redus al Vaticanului din Taiwan timp de patru decenii a fost destinat să facă pe plac  Beijingului, care consideră Taiwanul teritoriul său sacru.

Taiwanul are 300.000 de catolici.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…