Acasă Diverse O stație spațială chineză se va prăbuși pe Pământ

O stație spațială chineză se va prăbuși pe Pământ

Stația spațială chineză Tiangong-1 se va prăbuși pe Pământ peste câteva luni, dar oamenii de știință nu sunt siguri care va fi locul unde cădea.

Tiangong-1 cântărește 8,5 tone, și-a accelerat necontrolat căderea și se așteaptă să se prăbușească peste câteva luni.

Tiangong-1 sau „Palatul Ceresc” a fost lansat în 2011 și este descris ca un „puternic simbol politic” al Chinei, parte a unui impuls științific ambițios care transformă China într-o superputere spațială.

Tiangong-1 a fost folosită atât pentru misiuni cu personal cât și fără pilot și a fost vizitat de către prima femei  astronaut sin China, Liu Yang, în 2012.

După luni de speculații, în anul 2016, oficialii chinezi au confirmat că au pierdut controlul asupra stației spațiale și că aceasta se va prăbuși pe Pământ în 2017 sau 2018. Agenția spațială a Chinei a anunțat că se așteaptă ca Tiangong-1 să ajungă pe Pământ în perioada octombrie 2017 – aprilie 2018.

De atunci, orbita stației a scăzut constant. În ultimele săptămâni, acesta s-a scufundat în zonele dense  din apropierea atmosferei Pământului, având o cădere accelerată.

„Acum că perigeul său este sub 300 km și este în atmosferă mai densă, rata de descompunere devine tot mai mare”, a declarat Jonathan McDowell, un renumit astrofizician de la Universitatea Harvard și un entuziast al industriei spațiale.

„Mă aștept să ajungă la sol în câteva luni, la sfârșitul anului 2017 sau începutul anului 2018.”

Deși o mare parte din stația spațială este de așteptat să ardă în atmosferă, McDowell spune că unele părți ar putea încă să cântărească până la 100 kg atunci când se prăbușesc pe suprafața Pământului.

Șansele ca cineva să fie rănit de resturile stației spațiale sunt destul de mici, însă China a declarat în luna mai Comitetului pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic al Organizației Națiunilor Unite că va monitoriza cu atenție coborârea ambarcațiunii și va informa Națiunile Unite.

Locul unde va cădea este imposibil de știut chiar și în zilele de dinainte de prăbușire, a spus McDowell.

McDowell a afirmat că o ușoară schimbare a condițiilor atmosferice ar putea schimba locul de aterizare „de la un continent la altul”.

Au existat multe reveniri necontrolate ale navelor spațiale mai mari și niciunul nu a cauzat leziuni oamenilor.

În 1991, stația spațială Salyut 7, a Uniunii Sovietice, care cântărea de 20 de tone, s-a prăbușit pe Pământ. Iar  nava spațială Cosmos 1686, de aceleași dimensiuni, s-a prăbușit în Argentina, împrăștiind resturi peste orașul Capitán Bermúdez.

O statie spațială uriașă, Skylab de 77 de tone a ajuns pe Pământ într-o coborâre aproape necontrolată in 1979, în Australia de Vest.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…