Acasă Economie Inițiativa chineză Belt and Road va avea un competitor regional

Inițiativa chineză Belt and Road va avea un competitor regional

Președintele chinez Xi Jinping a inițiat, anul trecut, Proiectul Belt and Road  de reconstrucția Drumului Mătăsii în variantă modernă, care va cuprinde și un segment maritim.

Proiectul are ca beneficii majore integrarea regiunii prin extinderea comerțului și prin creșterea schimburilor culturale.

Inițiativa Chinei „One Belt, One Road”, este unul dintre cele mai ambițioase planuri de politică externă ale președintelui Xi Jinping, descris de ministrul de externe al Beijingului, Wang Yi, ca o „simfonie realizată de toate țările relevante.” Inițiativa întruchipează aspirațiile Chinei pentru a stimula comerțul și creșterea economică din Asia și dincolo de aceasta.

În cursul lunii mai, Xi a invitat liderii mondiali la Beijing pentru un summit inaugural, la care a promis că va aloca 124 de miliarde de dolari pentru proiect și va consacra constituția Partidului Comunist.

Din punct de vedere istoric, Drumul de mătase al Chinei era o rețea antică de rute comerciale, care de secole erau indispensabile interacțiunii culturale din Eurasia, un drum care leagă Estul și Vestul.

În încercarea de a contracara influența crescândă a Beijingului, Statele Unite, Australia, India și Japonia au negociat un plan comun de infrastructură regională ca alternativă la inițiativa Chinei One Belt, One Road,.

The Financial Review a relatat, citând un oficial de rang înalt al Statelor Unite, că planul regional celor patru state partenere va fi anunțat în timpul vizitei primului ministru australian Malcolm Turnbull în Statele Unite, în cursul acestei săptămâni.

Proiectul „alternativă” la inițiativa Road and Belt nu este un „rival” și este încă pe agenda discuțiilor dintre președintele Donald Trump și premierul australian Turnbull, a adăugat oficialul.

5/5 - (23 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…