Acasă Extern Pas în doi – SUA, Rusia

Pas în doi – SUA, Rusia

Ministerul rus al Justiției a confirmat în mod oficial că a trimis nouă scrisori de notificare către instituții de presă străine, printre care Vocea Americii, Radio Europa Liberă, LibertateaRadio Svoboda, Current Time (Nastoiașceie Vremea), Ideal Reality, avertizându-le despre recunoașterea agenților străini”.

Notificările nu conțin vreo amenințare specifică, precizând numai că instituțile media se pot confrunta cu restricții prevăzute de noua lege, care poate obliga instituțiile de presă străine să identifice știrile difuzate publicului rus drept produse ale unor „agenți străini” și să dezvăluie autorităților ruse sursele de finanțare.

Măsura vine după adoptarea în Duma rusească a unor amendamente la legea privind clasificarea mijloacelor de informare în masă cu finanțare străină ca” agenți străini”.

Intrarea în vigoarea a legii implică faptul că instituțiile de presă străine vor trebui să prezinte în parlamentul rus o notificare că materialele lor sunt furnizate de un agent străin, să raporteze cu privire la activitățile lor, să prezinte informații despre componența conducerii și să furnizeze rapoarte despre finanțarea instituției. Duma trebuie să aprobe respectivele documente și apoi trebuie să fie semnate de președintele țării.

Măsura este un răspuns la presiunea asupra presei rusești din SUA, deoarece „RT America” a fost forțată să se înregistreze, luni, în Statele Unite ca „agent străin” pentru a se conforma cererii Departamentului de Justiție. Această cerință a fost numită la Moscova un „pas neprietenos”.

Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, restricțiile sunt un „atac împotriva libertății de exprimare”, iar Moscova „va trebui să formuleze un răspuns în oglindă”.

Comentând măsurile adoptate de Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că orice încălcări împotriva jurnaliștilor ruși „nu vor rămâne fără răspuns”.

5/5 - (21 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…