Acasă Extern Polonia cumpără sistemul antirachetă cu 4,75 miliarde USD

Polonia cumpără sistemul antirachetă cu 4,75 miliarde USD

Polonia a semnat miercuri cea mai mare înțelegere privind achizițiile de arme din istoria sa, fiind de acord cu Statele Unite să cumpere sistemul de apărare antirachetă Raytheon Co pentru 4,75 miliarde de dolari, în timp ce își modernizează forțele armate pentru a face față unei Rusii mai îndrăznețe, a relatat Reuters.

„Este un moment extraordinar, istoric; introducerea Poloniei într-o lume cu totul nouă a tehnologiei de ultimă generație, arme moderne și mijloace defensive „, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, la ceremonia de semnare.

Membră NATO, Polonia și-a grăbit eforturile de modernizare a armamentului după ce Rusia a anext Peninsula Crimeea din Ucraina în 2014 și Moscova a reînoit politica de aservitate în regiune. Două treimi din armamentul polonez datează din perioada când țara făcea parte din Pactul de la Varșovia în cadrul de URSS.

Acordul Patriot vine ca o ușurare pentru Polonia, care rămâne în relații tensionate cu Washingtonul, în legătură cu un proiect de lege pe care Varșovia la introdus în ianuarie pentru a condamna cu închisoarea orice sugestie de complicitate a Poloniei în Holocaust.

Statele Unite declară că proiectul de lege subminează libertatea de exprimare. Oficialii israelieni spun că aceasta înseamnă o negare a Holocaustului, o acuzație pe care Polonia o respinge.

Acordul de miercuri se referă la patru unități Patriot, iar Varșovia negociază cu Washingtonul să cumpere mai multe sisteme Patriot, un nou radar de 360 ​​de grade și o rachetă interceptoare cu costuri reduse, ca parte a unei a doua faze de dezvoltare.

„Ne așteptăm ca Polonia să se miște destul de repede cu Faza a II-a. Ei au o dorință declarată de a finaliza acest lucru până la sfârșitul anului „, a declarat Wes Kremer, președintele Raytheon Integrated Defense Systems, într-un interviu telefonic, înainte de semnare, conform Reuters.

Acordul va permite Poloniei să desfășoare operațiuni de apărare și de apărare antirachetă cu aliații NATO din Olanda, Germania, Spania și Grecia, care dețin deja sistemele Patriot, au declarat oficialii Departamentului de Stat din SUA.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…