Acasă Extern Populația lumii în 2030

Populația lumii în 2030

Lumea se caracterizată printr-o schimbare rapidă și semnificativă, încercarea de a privi viitorul până în 2030 este dificilă, dar vom lua ca reper tendința demografică publicată în raportul ESPAS.

Îmbătrânirea populației la la nivel mondial

În perioada 2018-2030, demografia globală va continua să se modifice sub impactul creșterii speranței de viață, scăderea fertilității și creșterea nivelului de educație. Aceste evoluțiile vor modifica fundamentele structurale ale economiei globale: îmbătrânirea populație ar putea avea un impact major asupra economiilor dezvoltate și emergente. În cazul în care se va menține o creștere constantă, atunci îmbătrânirea va fi însoțită de apariția unei clase de mijloc, la nivel global.

Îmbătrânirea generalizată a populației până în 2030 va fi mai mare în Uniunea Europeană decât în alte state dezvoltate sau cu economie emergentă.

Această îmbătrânire este consecința creșterii speranței de viață cu doi ani în fiecare deceniu combinată cu o scădere generală a ratei fertilității.

Cele mai recente estimări ale creșterii populației mondiale contrastează cu previziunile anterioare ale creșterii populației globale.

Scăderea ratelor de fertilitate în multe țări emergente ar putea fi mai mare decât s-a prognozat. Studiile anterioare s-au bazat pe o fertilitate ridicată în Africa Subsahariană și în India.

Odată cu creșterea speranței de viață, creșterea populației mondiale ar putea atinge un nivel maxim.
În jur de 8,3 miliarde până în 2030. După aceea, ar putea scădea pentru prima dată în istorie.

Modificarea demografică a lumii va avea un impact geopolitic și economic profund. Cu media de vârstă de 44 de ani, Europa va fi „cea mai îmbătrânită” zonă a lumii, în comparație cu media de vârstă de 21 de ani în Africa Subsahariană.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor contabiliza aproape la 23% din populația Uniunii Europene, comparativ cu 17% în prezent (Eurostat, 2017). Presupunând că nu există o schimbare a tendințelor actuale, în anul 2060 populația Germaniei va scădea de la 82 de milioane (20% dintre ei pensionari) la 65 de milioane (30% dintre ei pensionari).

Între anii 2035 și 2045, Franța și Germania vor avea aproximativ același număr locuitori – 71 de milioane.

Repere:

■ Îmbătrânirea va fi globală. Creșterea populației mondiale va încetini și va atinge vârful, posibil în 20 de ani, la aproximativ 8,3 miliarde de persoane;
■ O nouă „clasă de mijloc” globală în țările emergente se va extinde rapid, în special în orașe și în special în Asia;
■ Acest nou grup va fi deosebit de vulnerabil, sub rezerva inegalitățile crescânde și îmbătrânirea fără precedent;
■ Inegalitățile din cadrul statelor se vor extinde în întreaga lume;
■ Migrația poate crește de-a lungul rutelor din emisfera de Sud.
■ Îmbătrânirea populației în statele cu economii emergente le poate afecta creșterea economică și stabilitatea internă;
■ Inegalitățile crescânde în ceea ce privește accesul la resurse (educație, servicii medicale) pot declanșa nemulțumire și serioase probleme sociale.
■ Creșterea neașteptată a populației lumii la 11-12 miliarde de persoane cu efecte negative majore asupra problemelor alimentare și de sănătate, disponibilitatea energiei și stabilitate.

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…