Acasă Cultură „Rumenye, Rumenye” o melodie în idiș care a cucerit topurile din SUA în 1941

„Rumenye, Rumenye” o melodie în idiș care a cucerit topurile din SUA în 1941

Hitul „Rumenye, Rumenye”, care în traducere înseamnă „România, România”, este un cântec în indiș  lansat în Statele Unite ale Americii, în anul 1941, de către Aaron Lebedeff.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial americanii au auzit despre o țără situată în estul Europei numită România datorită melodiei „Rumenye, Rumenye” care a intrat în topurile din 1941.

Aaron Lebedeff, un artist evreu născut în Belarus, a lansat în anul 1941 melodia „Rumenye, Rumenye”, un cântec în care solistul cânta frumuseţea plaiurilor mioritice. Versurile sunt în  limba indiș, dialect sudic al limbii germane, vorbit de aproximativ 3 milioane de evrei în toată lumea. Artistul Aaron Lebedeff a decedat în anul 1960 în SUA și este îngropat în cimitirul Mount Hebron din New York.

Cântecul spune că în România se găsește cea mai bună mâncare, cel mai bun vin și cele mai frumoase femei. De asemenea, melodia conţine și cuvinte româneşti pe care Aaron Lebedeff le pronunță în ton muzical: „mamaligele”, „pastramele”, „mașlini” sau „brinze”.

Melodia a fost adaptată pentru varianta corală și este interpretată de renumitul ansamblu coral ”Jewish People’s Philharmonic Chorus”.

4.5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…