Acasă Extern Rusia presează SUA să respecte Acordul cu Iranul

Rusia presează SUA să respecte Acordul cu Iranul

Rusia a aderat luni la un cor de voci, îndemnându-l pe președintele american Donald Trump să respecte Acordul nuclear al Iranului, deoarece Teheranul a trimis un avertisment dur că este o situație „total sau nimic”, relatează CNN.

În cursul campaniei electorale, Donald Trump a promis să desființeze Acordul de referință, care obligă Iranul să-și limiteze programul nuclear în schimbul suspendării sancțiunilor economice.

Acum, președintele Trump amenință că va respinge prelungirea acordului după data de 12 mai.

Macron pentru a pune testul „broman” cu Trump în timpul vizitei în SUA

„Rusia este consecventă în poziția sa de a menține viabil așa-zisul Acord cu Iranul”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, jurnaliștilor luni, adăugând că nu există nici o alternativă la acord.

Peskov a vorbit în timpul deplasării președintelui francez Emmanuel Macron spre Washington, unde se așteaptă să-l convingă pe Donald Trump de beneficiile acordului.

Cancelarul german Angela Merkel este, de asemenea, de așteptat să facă o călătorie în această săptămână la Washington cu aceeași misiune.

Franța, Germania și Marea britanie au sprijinit înțelegerea dintre Administrația Obama și Iran în 2015.

„Nu poți face un război comercial cu aliații tăi”, a spus Macron în interviul de la Fox News Sunday, realizat înainte de a pleca spre Washington. „Este prea complicat dacă faceți război împotriva tuturor, faceți război comercial împotriva Chinei, război comercial împotriva Europei, război în Siria, război împotriva Iranului, nu funcționează. Aveți nevoie de aliați”.

Emmanuel Macron a spus că nu există un plan alternativ la acord în cazul în care ar fi respins.

Ministrul iranian de externe, Javad Zarif, a susținut poziția lui Macron privind acordul, cunoscut în mod formal ca Planul comun de acțiune (JCPOA).

Duminică, Zarif a arătat clar că Iranul nu are intenția de a accepta noi concesii și a avertizat asupra consecințelor în cazul în care Acordul va fi anulată.

„Vom lua o decizie bazată pe interesele noastre de securitate națională atunci când va veni timpul”, a declarat el reporterilor la New York. „Dar orice decizie va fi, nu va fi foarte plăcută pentru Statele Unite”.

Zarif a spus ulterior la postul american de televiziune CBS că o opțiune este „reluarea la o viteză mult mai mare a activităților noastre nucleare”.

Președintele Trump trebuie să semneze o serie de derogări pentru Acordul cu Iranul la fiecare 120 și 180 de zile.

Până în prezent, președintele Trump a semnat derogările de sancționare care mențin acordul în viață, dar a declarat că Franța, Germania și Marea Britanie trebuie să „repare defectele teribile” ale acordului până la data de 12 mai sau refuză să continue semnarea unei noi derogări.

Președintele Donald Trump a argumentat că Acordul încheiat cu Iranul este prea lejer și că a criticat Teheranul pentru programul de rachete balistice și pentru sprijinirea regimului Assad din Siria în conflictul care durează de peste șapte ani.

Liderii Uniunii Europene au încercat să impună Iranului sancțiuni suplimentare ca urmarea a susținerii regimului Assad ca o modalitate de a-l liniști pe Donald Trump și de a salva Acordul nuclear. Dar până acum nu au reușit să obțină suficient sprijin din partea statelor membre.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…