Acasă Extern Șeful CIA consideră China o amenințare la fel de mare ca Rusia

Șeful CIA consideră China o amenințare la fel de mare ca Rusia

Șeful spionilor americani, Mike Pompeo, a declarat China ca fiind „o amenințare la fel de mare pentru SUA” ca și Rusia. Eforturile Chinei de a exercita o influență ascunsă asupra Occidentului, sunt la fel de subtile și subversive ca ale Rusiei, a spus directorul CIA.

Mike Pompeo a fost congresman republican, înainte de a deveni șef al CIA.

Șeful CIA a declarat despre chinezi că „au o amprentă mult mai mare” pentru a face acest lucru decât rușii. Ca exemplu, el a citat eforturile de a fura informații comerciale din SUA și infiltrarea în școli și spitale, lucru ce s-a extins și în Europa și Marea Britanie.

„Gândiți-vă la amploarea celor două economii”, a spus Pompeo pentru Rusia și China.

„Chinezii au o amprentă mult mai mare pentru a executa misiunea decât rușii”. La începutul acestui an, un fost ofițer al CIA a fost arestat pentru acuzația de a deține informații clasificate într-un caz considerat a fi legat de dezmembrarea unei rețele chineze de spionaj.

Cu doi ani înaintea arestării lui Jerry Chun Shing Lee, aproximativ 20 de informatori au fost uciși sau arestați, acesta fiind unul dintre cele mai dezastruoase eșecuri ale serviciilor americane din ultimii ani.

Dar oficialii nu știau la vremea respectivă dacă să dea vina pe o scurgere de informații sau pe activități de hacking.

Șeful spionului american a declarat pentru mass media că țările ar putea face mai multe eforturi colective pentru a combate eforturile chineze de a exercita influența asupra Occidentului.

„Putem urmări eforturile foarte concentrate pentru a fura informații americane, pentru a infiltra Statele Unite cu spioni, cu oameni care vor lucra în numele guvernului chinez împotriva Statelor Unite”, a spus el.

„Vedem asta în școlile noastre, vedem în spitalele și sistemele noastre medicale,  vedem în întreaga corporație americană, este valabil și în alte părți ale lumii … inclusiv Europa și Marea Britanie”.

Metode chinezești vs. rusești

Ingerința rusească a fost punctul central al dezbaterii politice din Washington cu acuzații de hacking și de sustragere a informațiilor, precum și de folosirea mijloacelor sociale pentru a diviza oamenii.

Șeful CIA a susținut că, China are o capacitate mai largă de a influența și SUA trebuie să se facă mai mult pentru a se confrunta cu ea.

Acoperirea Chinei, spune directorul CIA, variază de la spionajul tradițional (uman și cibernetic), prin acuzațiile de furt de  proprietatea intelectuală pentru a sprijini afacerile sale, până la modul în care își folosește ponderea economică pentru a influența companiile americane care doresc să acceseze piața chineză.

Mike Pompeo a contestat ideea că SUA a avut o influență minoră asupra conflictului din Siria, unde președintele Bashar al-Assad este încă la putere ca urmare a  sprijinului Rusiei și Iranului.

„Vom lucra la acele seturi complexe de probleme și vom împiedica iranienii în toate modurile”, a declarat Pompeo pentru BBC.

Directorul CIA a declarat că Iranul a lansat rachete în Arabia Saudită printr-o forță proxy din Yemen, spunând că „inacceptabil” și constituie „acte de război”. El a spus că cel mai bun mod de a evita o escaladare a conflictului a fost să se asigure că poporul iranian înțelege costul unor astfel de activități din partea guvernului, nu numai în regiune, ci și în Europa.

„Sper că se vor ridica și vor înțelege că nu este interesul superior al țării lor de a trimite forțe în locuri proxy pentru a încerca și a desfășura activități maligne în Europa, când există atât de multe lucruri care pot fi făcute pentru a face Iranul mai bun loc „, a spus el.

„Suntem încrezători că poporul iranian va înțelege acest lucru. Sperăm că liderii lor vor accepta această propunere”, a mai declarat Pompeo.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…