Acasă Extern Seulul prognozează negocieri SUA-Coreea de Nord

Seulul prognozează negocieri SUA-Coreea de Nord

Într-o perspectivă optimistă pentru 2018, Coreea de Sud a prognozat, astăzi, că nord-coreenii ar vrea să deschidă negocierile cu Statele Unite anul viitor, chiar dacă Seulul a înființat o echipă militară specializată pentru a face față amenințărilor nucleare ale Coreei de Nord, a relatat Agenția de știri Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU a impus, vineri, noi sancțiuni și mai dure împotriva Coreei de Nord ca urmare a lansărilor recente de rachete balistice intercontinentale.

„Coreea de Nord va încerca să negocieze cu Statele Unite, continuând eforturile pentru a fi recunoscută ca țară cu potențial nuclear”, a declarat, astăzi,  într-un raport, Ministerul Unificării din Coreea de Sud.

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că va aloca patru unități care să opereze pentru  supravegherea politicii Coreei de Nord, menite să „descurajeze și să răspundă amenințării nucleare și rachetelor nord-coreene”.

Tensiunile au crescut ca urmare a programelor nucleare și a lansării de rachete balistice de către  Coreea de Nord, a retoricii belicoase din partea Phenianului, în ciuda rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU date de-a lungul anilor anilor și a retoricii Casei Albe.

Diplomații americani au făcut clar faptul că doresc o soluție diplomatică, dar președintele Donald Trump a spus că discuțiile sunt inutile și Phenianul trebuie să se angajeze că renunțe la armele nucleare înainte de a începe orice discuție.

Într-o declarație făcută de agenția oficială de știri KCNA, Coreea de Nord a declarat că Statele Unite sunt îngrozite de forțele lor nucleare și că au devenit „tot mai frenetici în acțiunile de a impune cele mai dure sancțiuni și presiuni asupra țării noastre”.

China și Rusia, principalii aliați ai Coreei de Nord lal ONU, au sprijinit cele mai recente sancțiuni ale ONU, prin care sunt limitate accesul nord-coreenilor la produsele petroliere rafinate și țiței, precum și la câștigurile obținute de muncitorii din străinătate, iar purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat că doresc diminuarea tensiunii.

Beijingul a publicat, astăzi, date vamale care indică faptul că în conformitate cu sancțiunile S.U.A., China nu a exportat produse petroliere în Coreea de Nord în luna noiembrie.

China, principala sursă de combustibil din Coreea de Nord, nu a exportat luna trecută nici un fel de benzină, kerosen, motorină sau combustibil, potrivit datelor furnizate de Administrația Generală a Vămilor.

În noiembrie, China nu a importat minereu de fier, cărbune sau plumb din Coreea de Nord, conform aceleiași surse.

În previziunile pentru anul 2018, Ministerul Unificării din Coreea de Sud a declarat că nord-coreenii vor găsi în cele din urmă modalități de a bloca efectele sancțiunilor.

Ziarul Joongang Ilbo, citând un oficial guvernamental sud-coreean, a anunțat, astăzi, că nord-coreenii ar putea pregăti lansarea unui satelit în spațiu.

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a declarat luni că „dezvoltarea spațială pașnică este un drept legitim al unui stat suveran”.

Coreea de Nord amenință în mod regulat să distrugă Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia și spune că armele sale sunt necesare pentru a face față agresiunii SUA.

Statele Unite ale Americii staționează 28.500 de soldați în Coreea de Sud, o moștenire a Războiului Coreean din anii 1950-195353 și desfășoară în mod regulat exerciții militare cu sud-coreenii, pe care Coreea de Nord le vede ca pregătiri pentru invazie.

Kremlinul a declarat că este pregătit să medieze negocierile dintre Coreea de Nord și SUA. discuții, dacă ambele părți sunt de acord.

 

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…