Acasă Tehnologie Stația spațială chineză a aterizat în Pacificul de Sud (video)

Stația spațială chineză a aterizat în Pacificul de Sud (video)

Stația spațială Tiangong-1 a Chinei a reintrat în atmosfera terestră luni și a ars peste Pacificul de Sud, a spus autoritatea spațială chineză. 

„Marea majoritate” a ambarcațiunii a ars la reintrarea în atmosfera Pământului, la ora 8:15 a.m. (0015 GMT), a declarat autoritatea într-o scurtă declarație pe site-ul său, fără a spune exact unde ar putea fi recuperate  unele piese ale stației.

Brad Tucker, un astrofizician de la Universitatea Națională Australiană, a declarat că rămășițele din Tiangong-1 par să fi aterizat la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Tahiti.

„Bucățile mici vor ieși cu siguranță la suprafață”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că circa 90% ar fi ars in atmosfera și doar 10% au ajuns la Pământ, acea fracție însemnă cam 700 – 800 de kilograme.

„Cel mai probabil, resturile se află în ocean sunt răspândită pe o suprafață uriașă de mii de kilometri pătrați”.

China a declarat vineri că este puțin probabil ca piese mari să ajungă la Pământ.

Afenția de Control a Spațiului din SUA care urmărește și detectează toate obiectele artificiale de pe orbita Pământului, a declarat că a urmărit și Tiangong-1 când a reintrat în Pacificul de Sud.

Agenția americană a confirmat într-o declarație coordonatele cu omologii din Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud și Marea Britanie, a relatat Reuters.

Stația spațială Tiangong-1 (sau „Heavenly Palace 1”) a fost lansată în 2011 pentru a realiza experimente de andocare pe orbită în cadrul programului de spațiu al Chinei, care are drept scop plasarea unei stații permanente pe orbită până în 2023. Dezafectarea Tiangong-1 a fost planificată inițial pentru 2013, însă misiunea a fost extinsă în mod repetat.

Întrebat despre stația spațială, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Mxterne, Geng Shuang, a spus într-o informare regulată că nu a avut alte informații și a reiterat faptul că China a raportat situația agenției spațiale din SUA într-un mod deschis și transparent.

„Potrivit a ceea ce înțeleg, în prezent nu există niciun prejudiciu pe teren”, a spus el, fără a elabora.

China a spus anterior că reintrarea ar avea loc la sfârșitul anului 2017, dar acest proces a fost întârziat, ceea ce a determinat câțiva experți să sugereze că stația spațială a scăpat de sub control.

Relatările globale ale mass-media despre reintrarea Tiangong-1 reflectă „invidia” de peste ocean a industriei spațiale din China, a declarat tabloidul chinez Global Times.

„Este normal ca navele spațiale să reintre în atmosferă, însă Tiangong-1 a primit atâta atenție, parțial pentru că unele țări occidentale încearcă să înfrunte și să împrăștie noroi în industria aerospațială a Chinei”, a spus acesta, conform Reuters.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…