Acasă Extern SUA: O nouă politică de vânzare a armelor

SUA: O nouă politică de vânzare a armelor

Președintele american Donald Trump pregătește o nouă politică pentru a mări vânzările de arme ale SUA.

Relatările din presa americană arată că la Casa Albă se lucrează pentru un nou plan „Cumpără din SUA”. Acest plan va instrui atașații și diplomații militari americani să promoveze mai agresiv vânzarea de echipamente și sisteme militare către guvernele străine.

De asemenea, politica va include și relaxarea regulilor de export privind achizițiile de echipament militar. Această schimbare a regulilor va facilita vânzarea de avioane, drone, nave militare, artilerie și alte echipamente militare.

În timpul campaniei electorale din 2016, candidatul Donald Trump a promis să ridice restricțiile comerciale în încercarea de a reduce deficitul comercial al Statelor Unite, care a crescut de la aproximativ 25 de miliarde de dolari în 2009 la peste 50 de miliarde de dolari în 2017.

Un înalt oficial american a declarat pentru Reuters că noile politici vor permite aliaților non-NATO să achiziționeze arme în număr mai mare, ceea ce ar putea aduce venituri suplimentare de miliarde de dolari pentru contractorii americani în domeniul apărării.

„Vrem să-i vedem pe acei tipi, atașații comerciali și militari, să fie promotori, liberi să vândă aceste lucruri”, a spus înaltul oficial, în condiții de anonimat.

Deși noua politică ar putea fi în beneficiul unor contractori americani de mare calibru, cum ar fi Boeing sau Lockheed Martin, oponenții și grupurile pentru apărarea drepturilor omului au susținut că noua politică ar putea duce la vânzarea armelor în zonele de conflict din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud.

O vânzare controversată a fost realizată în luna iunie, când președintele Trump a anunțat vânzarea de armament în valoare de 7 miliarde de dolari în Arabia Saudită, în timp ce în Yemen are loc un război civil sângeros, care a generat zeci de mii de morți.

„Ca cel mai mare exportator de arme din lume, Statele Unite, au o responsabilitate specială pentru a se asigura că nicio armă din S.U.A. nu cade în mâinile greșite”, a declarat pentru Newsweek, Patrick Wilcken,  expert în vânzarea armelor de la Amnesty International. „De un timp încoace, am văzut că armamentul furnizat de SUA se rătăcește și ajunge în mâinile grupurilor armate sau este furnizat unor state unde nu sunt respectate drepturile omului”, a spus Wilcken.

Oficialul anonim a înlăturat aceste preocupări, spunând că au fost luate în considerare respectarea drepturilor omului, dar SUA trebuie să rămână competitive împotriva industriei emergente a armelor chineze și ruse.

Vânzările de arme ale SUA au explodat sub predecesorul președintelui Trump, Barack Obama.

Expansiunea rapidă a industriei de armament din SUA, atât în ​​vânzările interne, cât și în cele externe, a fost un avantaj major pentru marii contractori în domeniul apărării. Actiunea Lockheed Martin se tranzacționa la mai putin de 60 de dolari pe acțiune, în 2009, cand Barack Obama a devenit președinte, iar acum o acțiune a ajuns la aprorximativ 330 de dolari. Alți contractori mari au văzut o creștere similară a propriilor acțiuni.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…