Acasă Extern Summit Rusia, Iran și Turcia pentru Siria

Summit Rusia, Iran și Turcia pentru Siria

Rusia, Iranul și Turcia, care s-au implicat în războiul civil din Siria, vor discuta miercuri modalitățile de încheiere a luptelor, deși au făcut parte din campanii militare rivale pe teren.

Conducătorii celor trei state se vor întâlni la Ankara pentru a discuta despre o nouă constituție pentru Siria și despre creșterea securității în zonele de „escaladare” din întreaga țară, spun oficialii turci, informează Reuters.

Summitul de la Siria reunește două state care l-au susținut pe președintele sirian Bashar al-Assad, Iran și Rusia, cu unul dintre cei mai puternici adversari ai săi, Turcia.

Cooperarea dintre taberele rivale a generat speranțe de stabilizare a Siriei după șapte ani de conflict în care 500.000 de persoane au fost ucise și jumătate din populație a fost strămutată.

Armata Siriei și milițiile sprijinite de Iran, cu puterea aeriană a Rusiei, au zdrobit insurgenții în apropierea Damascului, în Ghouta de Est – una dintre cele patru zone „de escaladare”.

Turcia, care a criticat brusc ofensiva din Ghouta, și-a desfășurat propria operațiune militară pentru a elimina luptătorii kurzi YPG din regiunea Afrin situată în nord-vestul Siriei. Turcia s-a angajat să preia conducerea orașului Tel Rifaat și să împingă kurzii spre est, enervând Iranul.

„Oricare ar fi intențiile și acțiunile Turciei în Siria, fie în Afrin, Tel Rifaat, fie în orice altă parte a Siriei, ar trebui oprite cât mai curând posibil”, a spus un oficial iranian, conform sursei citate.

Iranul este aliatul lui Assad care l-a cel mai de susținut pe tot parcursul războiului. Milițiile sprijinite de Iran au ajutat armata siriană să progreseze în zonele rebele și, în 2015, intrarea Rusiei în război a întors decisiv cursul războiului în favoarea lui Assad.

Un oficial turc a spus că Ankara va cere Moscovei să îl sprijine pe Assad pentru a spori ajutorul umanitar în Ghouta și pentru a opri loviturile aeriene în zonele rebele. „Ne așteptăm …ca Rusia să controleze mai mult regimul Assad”, a declarat oficialul săptămâna aceasta reporterilor.

Sciziuni în privința lui Assad

Relațiile Ankarei cu Moscova s-au prăbușit în 2015, când Turcia a doborât un avion de luptă rusesc, dar s-au recuperat de atunci.

Turcia a fost unul dintre puținii parteneri ai NATO care nu i-a expulzat pe diplomații ruși ca răspuns la atacul cu agent chimic asupra unui fost agent dublu pentru care Marea Britanie a acuzat de Moscova – o acuzație despre care Turcia a spus că nu a fost dovedită.

Legături politice îmbunătățite s-au reflectat în acordul Turciei de a cumpăra un sistem rusesc de apărare antirachetă și proiectul rusesc ROSATOM pentru construirea primei centrale nucleare în Turcia.

Turcia și-a extins relațiile cu Iranul, comandanții militari ai celor două state efectuând reciproc vizite oficiale, deși legăturile sale aprofundate cu Teheranul și Moscova nu s-au transformat într-un acord mai larg privind viitorul Siriei.

Iranul rămâne hotărât în susținerea lui Assad la putere, în timp ce Rusia este mai puțin angajată să-l țină în funcție, a spus un diplomat regional. Turcia declară că Assad și-a pierdut legitimitatea, deși nu mai cere plecarea sa imediată.

La o întâlnire care a avut loc în Rusia, în urmă cu două luni, boicotată de conducerea opoziției din Siria, delegații au convenit să înființeze o comisie pentru a rescrie constituția Siriei și au cerut alegeri democratice.

Turcia declară că la reuniunea de miercuri se va discuta despre constituirea comitetului constituțional,  problemele umanitare și evoluțiile din regiunea nordică Idlib din Siria, care este sub controlul facțiunilor rivale și a grupurilor jihadiste, unde Turcia a creat șapte posturi militare de observare.

„Există probleme în care cele trei țări au politici diferite în Siria”, a spus un alt oficial turc. „În acest sens, obiectivul este acela de a găsi un punct intermediar și de a crea politici pentru îmbunătățirea situației actuale”, a spus oficialul turc, citat de Reuters.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…