Acasă Economie Trump: Acordurile bilaterale sunt mai eficiente

Trump: Acordurile bilaterale sunt mai eficiente

Preşedintele american Donald Trump a reiterat că îi displace Tratatul Comercial Transpacific(TPP), afirmând că acesta include prea multe contingenţe şi nicio cale de a renunţa dacă acordul nu funcţionează, informează postul tv CNBC.

„Deşi Japonia şi Coreea de Sud ar dori să ne întoarcem în TPP, nu-mi place acordul pentru Statele Unite”, a transmis pe Twitter preşedintele american, care este programat să se întâlnească miercuri cu premierul nipon Shinzo Abe.

„Prea multe contingenţe şi nici o modalitate de a părăsi dacă nu funcţionează. Acordurile bilaterale sunt mult mai eficiente, mai profitabile şi mai bune pentru lucrătorii noştri. Uitaţi cât de rău este OMC pentru SUA”, a completat Trump, făcând referire la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Cele 11 state au semnat în luna martie Acordul complet şi progresiv de parteneriat transpacific (TPP), fără Statele Unite, în contextul în care preşedintele Donald Trump a decis retragerea din acest tratat la scurt timp după instalarea sa la Casa Albă.

TPP a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam.

TPP va reduce tarifele de import-export în ţările semnatare, care au o pondere comună de 13% din economia globală (10.000 de miliarde dolari). Împreună cu Statele Unite, ponderea ar fi fost de 40% din economia mondială.

Donald Trump, a semnalat recent că este pregătit să accepte revenirea în Tratatul de Parteneriat Transpacific (TPP), negociat de Administraţia Barack Obama timp de mulţi ani cu ţări din zona bazinului Pacificului, dacă Statele Unite vor obţine un acord „substanţial mai bun”.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…