Acasă Extern Trump dezamăgit de China

Trump dezamăgit de China

Președintele american Donald Trump a declarat joi că este „foarte dezamăgit de faptul că China permite aprovizionarea cu petrol a Coreea de Nord și că astfel de măsuri ar împiedica „o soluție prietenoasă” asupra crizei programului nuclear al Phenianului.

Nu va exista niciodată o soluție amiabilă la problema Coreei de Nord, dacă acest lucru continuă să se întâmple!”, a scris Trump într-o postare pe Twitter.

Ieri, China a declarat joi că nu au existat vânzări de petrol de către navele din Coreea de Nord, după ce un ziar sud-coreean a relatat că navele chinezești și nord-coreene au s-au legat în mod ilicit pe mare pentru a transfera petrol în Coreea de Nord.

Administrația Trump a intensificat sancțiunilor globale asupra Coreei de Nord ca răspuns la eforturile Phenianului de a dezvolta rachete nucleare capabile să lovească Statele Unite.

Washingtonul a declarat că, cooperarea deplină a Chinei, principalul partener comercial al Coreei de Nord, este vitală pentru succesul acestui efort, avertizând totodată că toate opțiunile se află pe masă, inclusiv cele militare, în relațiile cu Coreea de Nord.

Statele Unite au cerut, săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord ca urmare unui test recent cu rachete balistice intercontinentale. SUA încercă să limiteze, în continuare, accesul Coreei de Nord la produsele petroliere rafinate și la țiței.

Rezoluția ONU încercă să interzică aproape 90% din exporturile de petrol rafinat în Coreea de Nord, limitându-le la 500.000 de barili pe an.

China și Rusia au solicitat ulterior mai mult timp pentru examinarea propunerii.

În septembrie, Consiliul de Securitate a pus un plafon de 2 milioane de barili pe an pentru exporturile de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord.

China a declarat în repetate rânduri că aplică pe deplin toate rezoluțiile împotriva Coreei de Nord, în ciuda suspiciunii din Washington, Seoul și Tokyo că există încă lacune.

Întrebat într-un briefing periodic dacă navele chineze au furnizat ilegal petrol pentru navele din Coreea de Nord, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Ren Guoqiang, a reiterat faptul că China, inclusiv armata, a aplicat cu strictețe rezoluțiile din U.N. „Situația pe care ați menționat-o absolut nu există”, a spus el.

Cotidianul Chosun Ilbo, a citat săptămâna aceasta surse guvernamentale sud-coreene spunând că sateliții spioni au detectat, din luna octombrie, 30 de cazuri de transfer de petrol de la navele chinezești la cele ale nord-coreene.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Michael Cavey, a reiterat miercuri că Statele Unite au cerut tuturor țărilor să reducă legăturile economice cu Coreea de Nord.

„Îndemnăm China să pună capăt tuturor legăturilor economice cu RPDC, inclusiv turismul, furnizarea de petrol sau produse petroliere și să expulzeze toți lucrătorii RPDC”, a spus el, folosind acronimul pentru numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreea.

Harry Kazianis, director de studii în domeniul apărării la Centrul pentru Conservator și Interes Național, a declarat că China „nu va aplica niciodată sancțiunile în favoarea președintelui Trump”, în ciuda eforturilor pe care președintele american le-a investit în dezvoltarea unei relații personale cu China Xi Jinping.

„Chinei îi este de fapt mai frică de Coreea de Nord decât de America „, a declarat Kazianis, citând preocupările chineze privind instabilitatea sau colapsul Coreei de Nord, dacă s-ar aplica pe deplin sancțiunile.

Senatorul democrat al SUA, Ed Markey, membru al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului, a declarat pe Twitter că amenințarea nord-coreeană a crescut doar de la preluarea mandatului lui Donald Trump și a trebuit să găsească o cale de a determina China să întrerupă livrările de țiței.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…