Acasă Extern Trump se va întâlni cu Kim Jong-un

Trump se va întâlni cu Kim Jong-un

Președintele american Donald Trump a declarat că este pregătit să se întâlnească cu Kim Jong-un, liderul Coreeei de Nord în ceea ce ar fi prima întâlnire față în față dintre liderii celor două țări și ar putea marca un progres major în tensiunile nucleare cu Phenianul.

Kim s-a angajat să denuclearizeze și să suspende testele nucleare și lansarea de rachete, a declarat reporterilor la Casa Albă șeful biroului securității naționale din Coreea de Sud, Chung Eui-yong, joi, după ce l-a informat pe Trump în cadrul unei întâlniri cu oficialii sud-coreeni care au avut loc după întâlnirea cu Kim, la începutul acestei săptămâni.

„Este planificată o întâlnire”, a declarat Donald Trump într-o postare pe Twitter după ce a vorbit cu Chung, stabilind care ar fi cea mai mare țintă de politică externă de la preluarea mandatului în ianuarie 2017.

Chung a spus că președintele Trump a fost de acord să se întâlnească până în luna mai, ca răspuns la invitația lui Kim

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, care s-a întâlnit cu delegația nord-coreeană în timpul vizitei la Jocurile Olimpice de Iarnă, luna trecută, a declarat că summitul va stabili un curs pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției.  Donald Trump a fost de acord să-l întâlnească pe Kim fără condiții prealabile, a mai spus un alt oficial sud-coreean, conform Reuters.

După anunț, a avut loc o creștere a cotației piețelor bursiere din Asia, în Japonia cu 2,5% mai mare decât Nikkei, iar bursele din Coreea de Sud au crescut cu peste 1%. Dolarul a crescut în raport cu  yenului japonez.

„Este o veste bună, fără îndoială”, a declarat Hong Chun-Uk, economist-șef la Kiwoom Securities din Seul. „Dar acest lucru se va dovedi a fi doar un factor de scurtă durată dacă nu vor urma mai multe acțiuni importante”.

Președintele Trump a spus anterior că este dispus să-l întâlnească pe Kim în circumstanțele potrivite. El l-a ironizat pe secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, în octombrie, spunând că „își pierde timpul” încercând să discute cu Coreea de Nord.

Rex Tillerson a declarat joi, în cursul unei vizite în Africa, că, deși „discuțiile privind dialogul” cu Phenianul ar putea fi posibile, dar  negocierile de denuclearizare ar fi probabil de durată.

„Fără teste cu rachete”

„Kim Jong Un a vorbit despre denuclearizare cu reprezentanții sud-coreeni, nu doarde  o înghețare”, a declarat Donald Trump pe Twitter joi seară.

„De asemenea, nu s-au făcut teste cu rachete de către Coreea de Nord în această perioadă. Sunt înregistrate progrese importante, dar sancțiunile vor rămâne până la încheierea unui acord. ”

O întâlnire între Kim și Trump, care s-au insultat anul trecut pe tema războiului, ar fi o schimbare majoră după un an în care Coreea de Nord a efectuat o serie de teste destinate dezvoltării unei rachete cu balistice capabilă să lovească SUA.

Consilierii președintelui Trump au fost prudenți față de promisiunile diplomatice ale Coreei de Nord din cauza istoriei sale de a renunța la angajamentele internaționale și a eșecului administrațiilor anterioare ale SUA privind denuclearizarea peninsulei.

Coreea de Sud a răspuns pozitiv știrilor, cu comentarii online care l-au felicitat pe președintele Moon pentru punerea bazei de discuții Donald  Trump – Kim Jong-un. Unii chiar au sugerat că președintele Moon ar trebui să primească premiul Nobel pentru pace, deși scepticismul asupra eșecului discuțiilor anterioare a rămas.

Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt încă din punct de vedere tehnic în război după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat prin încetarea focului, nu prin armistițiu.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…