Acasă Extern Trump și Putin se vor întâlni în curând

Trump și Putin se vor întâlni în curând

Președintele american Donald Trump l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru câștigarea alegerilor prezidențiale de duminică din Rusia. În plus, președinții au avut o convorbire telefonică cu privire la o serie de probleme stringente în politica mondială, a relatat Sputnik.

Relațiile SUA-Rusia

„Președinții au vorbit în favoarea dezvoltării unei interacțiuni practice în diverse domenii, inclusiv în ceea ce privește stabilitatea strategică și combaterea terorismului internațional. În special, părțile au subliniat importanța eforturilor coordonate în ceea ce privește limitarea cursei înarmărilor”, a declarat Kremlinul, comentând conversație telefonică dintre Dfonald trump și Vladimir Putin, conform sursei citate. .

Convorbirea telefonică a avut loc la inițiativa părții americane, potrivit Moscovei.

În urma unui apel telefonic, Donald Trump a spus că se va întâlni cu președintele rus în „viitorul nu prea îndepărtat”.

„Am avut un apel foarte bun și bănuiesc că probabil ne vom întâlni în viitorul nu prea îndepărtat pentru a discuta despre cursa înarmărilor … pentru a discuta despre Ucraina și Siria și despre Coreea de Nord și alte lucruri”, a spus Trump.

Kremlinul a caracterizat conversația ca fiind „constructivă” și „axată pe abordarea problemelor din relațiile Rusia-SUA”.

În timpul convorbirii telefonice s-a discutat despre acordul de a dezvolta noi contacte bilaterale, luând în considerare o remaniere majoră în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a remarcat Moscova, referindu-se la recenta demitere a lui Rex Tillerson din postul de secretar de stat. O atenție deosebită a fost acordată discuției despre eventualul summit Rusia-SUA.

Legăturile dintre Moscova și Washington au început să se deterioreze în 2014, ca urmare a crizei din Ucraina și reunificarea ulterioară a Crimeii cu Rusia, după care SUA și aliații săi au impus mai multe runde de sancțiuni asupra Rusiei. Tensiunile dintre cele două țări au început din nou, deoarece SUA au preluat controlul asupra zonelor nerezidențiale ale Consulatului rus din San Francisco și Washington, DC, stârnind un scandal diplomatic.

Subiectul Coreea de Nord

Ambii președinți și-au exprimat satisfacția față de o anumită scădere a tensiunilor pe Peninsula Coreeană, a spus serviciul de presă al Kremlinului. În plus, Putin și Trump au subliniat necesitatea rezolvării crizei nucleare prin mijloace diplomatice.

Recent, evoluțiile pozitive au început să apară pe Peninsula Coreeană. La începutul lunii martie, președintele american Donald Trump a acceptat invitația de a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-un până la sfârșitul lunii mai, după luni de tensiuni și schimburi de amenințări militare frecvente între cei doi lideri.

Donald Trump a afirmat că se așteaptă la „un succes extraordinar” în rezolvarea problemei nord-coreene, spunând că se așteaptă ca Phenianul să înceteze dezvoltarea de rachete balistice și teste nucleare, precum și să denuclearizeze țara.

Rusia a salutat contactele planificate între SUA și Coreea de Nord, totuși unele neînțelegeri privind această chestiune rămân încă între Moscova și Washington.

În 16 martie, SUA au blocat o declarație în sprijinul procesului de pace coreean propusă de Rusia și China în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU), care a determinat o încurcătură a Rusiei. Ulterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că nu exclude că nu va exista o poziție comună cu SUA în politica Coreei de Nord după plecarea lui Rex Tillerson în funcția de secretar de stat.

Cu privire la Ucraina și Siria

Vladimir Putin și Donald Trump au discutat în cadrul discuției telefonice despre situația din Siria și Ucraina, precum și despre cooperarea economică bilaterală, inclusiv în sectorul energetic, a spus biroul de presă al Kremlinului.

„Problema siriană și criza internă ucraineană au fost discutate. Ambele părți au subliniat necesitatea realizării unor progrese semnificative în rezolvarea lor”, a afirmat serviciul de presă într-o declarație.

Potrivit declarației, Putin și Trump au făcut, de asemenea, schimb de opinii cu privire la aspectele legate de cooperarea economică.

„Cei doi lideri și-au exprimat interesul de a da un nou impuls relațiilor. Sectorul energetic a fost discutat separat”, se arată în declarație.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…