Acasă Extern UE verifică spălarea banilor în Malta

UE verifică spălarea banilor în Malta

Comisarul european pentru Justiție Vera Jourova a declarat luni că va vizita Malta în următoarele săptămâni pentru a vedea măsurile UE de combatere a spălării banilor și pentru a verifica modul în care se desfășoară ancheta privind asasinarea unui jurnalist de investigație, relatează Reuters.

Vizita sa va extinde presiunea asupra membrilor UE, după ce Parlamentul European și-a exprimat „îngrijorări serioase” cu privire la independența poliției și spălarea banilor internaționali în Malta, după ce o o rezoluție a fost adoptată anul trecut.

Rezoluția a fost adoptată după ce jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, un militant anti-corupție, a fost ucisă în octombrie cu o bombă amplasată în autoturismul acesteia.

Comisarul Vera Jourova a declarat că intenționează să meargă în Malta până în iunie pentru a discuta „mai multe” probleme cu autoritățile.

Decizia sa a venit după ce un grup format din media locală și internațională, inclusiv Reuters, a început să urmărească investigațiile jurnalistei Daphne Caruana Galizia, într-o inițiativă numită ”Proiectul Daphne”.

Malta, împreună cu alte state din Uniunea Europeană, se confruntă cu o procedură de sancționare pentru întârzierea adoptării noilor norme UE împotriva spălării banilor.

Comisarul Jourova a declarat că dorește să abordeze această problemă în vizita sa în Malta și, de asemenea, consolidarea Agenției malteze pentru combaterea spălării banilor și Unitatea de analiză a informațiilor financiare.

„Desigur, vreau să cercetez situația în cadrul anchetei privind uciderea jurnalistei Galizia”, ​​a declarat Jourova la conferința de presă de la Bruxelles.

Trei persoane au fost acuzate până acum pentru executarea crimei, dar poliția malteză nu a identificat încă cine a ordonat uciderea jurnalistei.

„Această investigație nu se referă numai la aducerea în fața justiției a persoanelor care au amplasat efectiv bomba care a ucis-o pe Daphne. Aceasta este și despre descoperirea celor care au dat ordinul să facă acest lucru „, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul aceleiași conferințe de presă cu Jourova.

„Vom continua să determinăm autoritățile malteze”, a spus el.

Comisarul Jourova a mai spus că va discuta programul Maltei de a vinde cetățenia persoanelor indigene.

Timmermans a insistat că pașapoartele UE nu pot fi vândute decât persoanelor care au o legătură clară, „demonstrabilă” cu o țară a Uniunii Europene.

„Aceasta este o întrebare care va fi pusă autorităților malteze atunci când se va discuta despre schema de pașapoarte”, a spus el.

Comisia European a obligat Malta în 2014 să își modifice schema de acordare a cetățeniei, astfel încât numai persoanele care au locuit efectiv pe insulă timp de cel puțin 12 luni să poată obține cetățenia, însă țara a permis străinilor să cumpere pașapoarte, prin cerințe laxe, acest lucru l-a constatat grupul de jurnaliști din Proiectului Daphne.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…