Acasă Extern România va prelua 5 imigranţi aflaţi în Malta

România va prelua 5 imigranţi aflaţi în Malta

Opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, vor prelua 176 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană şi aflaţi în prezent în Malta, anunţă oficiali citaţi de publicaţia germană Die Welt.

Malta a acceptat miercuri intrarea în porturi a două nave umanitare la bordul cărora se aflau 49 de imigranţi extracomunitari.

Decizia a fost luată în cadrul unui acord care prevede distribuirea în total a 298 de imigranţi în mai multe ţări europene.

Este vorba de cei 49 de imigranţi aflaţi la bordul celor două nave şi de alţi 249, aflaţi deja în Malta de câteva zile, a explicat premierul Maltei, Joseph Muscat.

Conform acordului, 78 de imigranţi vor rămâne în Malta, iar 44 de imigranți din din Bangladesh vor fi repatriaţi.

Alţi 176 de extracomunitari vor fi preluaţi de Germania, Franţa, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda şi Italia, informează Die Welt, precizând că autorităţile germane au acceptat preluarea a 60 de extracomunitari.

Oficiali italieni citaţi de presa italiană au afirmat marţi că România se numără printre ţările care se oferă să primească zeci de imigranţi extracomunitari blocaţi la bordul a două nave umanitare aflate în sudul Mării Mediterane.

49 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană se aflau la bordul a două nave umanitare, Sea Watch şi Sea Eye, în sudul Mării Mediterane. Guvernele din Italia şi Malta refuză intrarea navelor umanitare în porturi. Cazul a ajuns în atenţia Consiliului UE pentru Afaceri Generale, aflat în curs la Bruxelles, informează SkyTG24.it.

În acest context, mai multe ţări – Germania, Franţa, Portugalia, Luxemburg, Olanda şi România – s-au oferit să primească imigranţii dacă Malta va accepta, în prima etapă, intrarea navelor într-un port şi debarcarea extracomunitarilor, au afirmat oficiali europeni citaţi de agenţia de presă ANSA.

Surse diplomatice declarau marţi că impasul negocierilor continuă, în contextul în care Guvernul  maltez  a cerut redistribuirea altor 249 de imigranţi salvaţi în urmă cu câteva zile de Paza de Coastă.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunţat marţi că 248 de migranţi din diferite ţări din nordul Africii au ajuns în Malta şi suplimentar faţă de aceştia au ajuns pe coastele malteze două vase cu 49 de migranţi.

MAE a precizat că România este dispusă, alături de alte state membre, să primească 5 migranţi.

”Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public privind situaţia de criză generată de migranţii ajunşi în ultimele zile în Malta, facem următoarele precizări: În ultimele zile, 248 de migranţi din diferite ţări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar faţă de aceştia, două vase cu 49 de migranţi la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranţi. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar”, a transmis MAE într-un comunicat de presă.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…