Acasă Extern Ultimii rebeli sirieni din Ghouta negociază

Ultimii rebeli sirieni din Ghouta negociază

Ultimul grup de rebeli care se luptă în Ghouta de Est din Siria a declarat luni că încă încearcă să negocieze un sfârșit al atacurilor armatei, respingând un raport al rușilor despre disponibilitatea lor de a părăsi fortăreața de lângă Damasc.

Toate celelalte grupări insurgente au convenit să renunțe la teritoriul lor în negocieri mediate de Moscova, aliata guvernului Assad.

Grupul de rebeli Jaish al-Islam se află în orașul Douma. „Negocierile continuă fără a ajunge la un acord final până în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Hamza Birqdar într-un mesaj postat pe social media.

Un ofițer rus a declarat anterior că grupul a semnalat în timpul discuțiilor că este gata să renunțe. „Aceasta este o minciună și lipsită de adevăr”, a spus Birqdar. „O încercare de a insista asupra deplasării forțate va fi catastrofală”, a adăugat el.

Rebelii din acest grup au luptat luni cu armata siriană pe un front din Douma, a declarat Observatorul sirian pentru drepturile omului, un grup de monitorizare a războiului din Marea Britanie. Armata a tras în oraș, a adăugat acesta.

În cadrul înțelegerilor ruse, zeci de autobuze au părăsit zona de joi, transportând luptători din alte grupări rebele, familiile lor și civili care nu doresc să revină sub conducerea lui Assad, în zonele de opoziție din nord-vestul Siriei.

Luni, un șir lung de autobuze au așteptat îmbarcarea a mii de oameni în nordul orașului.

Aceștia au plecat din orașele Arbin, Zamalka, Ein Terma și Jobar după ce grupul rebel Failaq al-Rahman din zonă a convenit vineri asupra unei înțelegeri de a se preda.

Mai mult de 40 de autobuze au fost umplute cu evacuați în după-amiaza zilei de luni au părăsit enclava separatistă orașul Harasta, unde rebelii au acceptat joi o înțelegere.

Rebelii și familiile lor, alături de alți civili părăsesc Ghouta de Est. 27 martie 2018.

Filmul difuzat de televiziunea de stat a arătat luni că patru copii mici priveau prin fereastra unui autobuz în timp ce se pregăteau să plece, iar alții treceau printr-un imens panou care îl descrie pe tatăl lui Assad, care a condus Siria din 1971 până în 2000.

Rusia a promis că rebelii vor fi în siguranță, dar grupurile insurgente au declarat că nu au încredere în protecția Moscovei.

Guvernul Siriei a câștigat un șir de victorii, deoarece Rusia a intrat în război de partea sa în 2015, adesea folosind asediul și bombardamentele pentru a forța rebeli să se predea.

O cucerire deplină a zonei Ghouta de Est ar fi cea mai mare victorie a lui Assad de la rebeliunea din Aleppo în decembrie 2016, deși insurgenții rămân înrădăcinați în zonele din Siria de nord-vest și sud-vest.

Țările occidentale și grupurile pentru drepturile omului au acuzat Damascul și Moscova de bombardamente fără discriminare, printre care vizarea infrastructurii civile și utilizarea bombelor cu baril, a gazului de clor și a explozivilor incendiari.

Ei neagă acest lucru și spun că ofensiva lor, inclusiv cea împotriva estului Ghouta, care a început pe 18 februarie cu un bombardament zdrobitor, este necesară pentru a elibera civili de la conducerea militanților islamici și pentru a pune capăt atacurilor mortarului asupra zonelor guvernamentale.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…