Acasă Extern Rusia prezintă sirieni nevătămați la OPCW

Rusia prezintă sirieni nevătămați la OPCW

Rusia și Siria au prezentat joi, la sediul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, câțiva oameni nevătămați din Ghouta, Siria, pentru a susține că nu au existat atacuri chimice în oraș la începutul acestei lun, relatează Reuters.

Marea Britanie a respins această acțiune ca fiind o cascadorie și a spus că puterile aliate, inclusiv Franța și Statele Unite, au boicotat întâlnirea.

„OPCW nu este un teatru”, a declarat Peter Wilson, reprezentantul Marii Britanii într-o declarație.

„Decizia Rusiei de a spune că a fost un abuz, este o altă încercare a Rusiei de a submina activitatea OPCW și, în special, activitatea misiunii acesteia de a descoperi informații privind utilizarea armelor chimice în Siria”.

Rusia și Siria intenționează să organizeze o conferință de presă în apropierea sediului OPCW  la Haga. O invitație trimisă presei spune că evenimentul va include „participarea martorilor din Siria care au fost folosiți în videoclipuri despre” atacul chimic „din Douma.”

OPCW investighează dacă au fost folosite arme chimice în Ghouta, în atacul din 7 aprilie, care au ucis zeci de oameni. Ei au vizitat miercuri o a doua locație din Ghouta, o enclavă din afara capitalei siriene, pentru a preleva probe.

Atacul cu arme chimice a generat atacurile aeriene ale Statelor Unite, Franței și Marii Britanii împotriva unor locații din Siria. Ei au acuzat guvernul președintelui Bashar al-Assad că folosește arme chimice, posibil un agent neurotoxic. Siria și aliatul său Rusia au negat acuzațiile și au declarat că forțele rebele au organizat atacurile.

Ambasadorul Franței la OPCW, Philippe Lalliot, a numit afișarea sirienilor la Haga „obscenă”.

„Acest lucru … nu este o surpriză din partea guvernului sirian, care și-a masacrat și gazat propriul popor în ultimii 7 ani”, a declarat el pentru Reuters.

El a spus că este mai surprinzător că participă și Rusia.

„Ne putem întreba dacă cei mai slabi (Siria) nu îi  iau pe cei mai puternici (Rusia) pe o cale a interesele lor, dacă nu de valorile lor”.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…