Acasă Extern Rebelii sirieni încep să evacueze frontiera cu Înălțimile Golan

Rebelii sirieni încep să evacueze frontiera cu Înălțimile Golan

Rebelii sirieni au început vineri să evacueze granița cu Înălțimile Golan ocupate de israelieni, în urma negocierilor de predare care restabilesc controlul regimului Assad asupra frontierei, a declarat un grup de martori și un grup de monitorizare a războiului, citați de Reuters.

În urma ofensivei guvernamentale sprijinită de ruși, rebelii din provincia Quneitra au acceptat să părăsească regiunea pentru a se îndrepta spre provincia nordică Idlib, unde se află alți rebeli învinși de regimul Assad.

Un convoi de aproximativ 20 de autobuze care transportă civili și rebeli a plecat din Quneitra, a declarat un martor pentru Reuters.

ONU a solicitat trecerea în siguranță a 140.000 de persoane capturate în sud-vestul Siriei.

„Au început să plece”, a declarat Rami Abdulrahman, directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului din Marea Britanie.

Zeci de mii de oameni s-au adăpostit la frontiera sud-vestică a Siriei, în urmă cu o lună, când a început ofensiva guvernamentală.

Ofensiva a restabilit controlul guvernului sirian asupra unei zone din sud-vest, teritoriu vital la granițele cu Iordania și Israel.

A fost una dintre cele mai rapide campanii militare ale războiului de șapte ani. Statele Unite, care odinioară au înarmat rebelii din sud, le-au spus să nu se aștepte la intervenția sa în această ofensivă. Mulți s-au predat repede.

Rebeliunea

Ofensiva regimului Assad din ultimii doi ani l-au adus mai aproape de eliminarea rebeliunii armate care a apărut dintr-o revoltă civilă împotriva guvernării sale, în 2011.

O bucată de teritoriu în nord-vestul Sirie, la granița cu Turcia, care se întinde de la provincia Idlib până la orașul Jarablus, la nord-est de Alep este locul unde s-au retras rebelii. Desfășurarea armatei turce în această zonă va complica recuperarea teritoriului de către regimul Assad.

Numărul locuitorilor din Idlib a crescut foarte mult, în scurt timp, datorită sirienilor care se retrag aici ca urmare a ofensivei regimului Assad.

Zonele mari din nord-est și estul Siriei rămân, de asemenea, în afara înțelegerii cu Assad. Aceste zone sunt controlate de milițiile conduse de kurzi, susținute de 2 000 de soldați americani pe teren.

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați, UNHCR, a făcut apel la toate părțile din Siria să ofere o trecere sigură pentru 140.000 de civili strămutați din sud-vest, pentru a putea primi ajutoare și adăpost.

UNHCR a declarat că zeci de mii de persoane strămutate s-au întors, după acorduri locale, în zone care au revenit sub controlul statului.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…