Acasă Extern Siria: Rebelii predau enclava Qalamoun

Siria: Rebelii predau enclava Qalamoun

Televiziunea de stat siriană a relatat sâmbătă că rebelii sunt de acord să predea o enclavă din nord-estul Damascului și să plece în zonele de opoziție de la granița cu Turcia, o retragere care consemnează o altă victorie pentru președintele Bashar al-Assad, relatează Reuters.

Nu au existat comentarii imediate din partea rebelilor din Qalamoun, teritoriu situat la nord-est de Damasc.

Regimul Assad, susținut de Rusia și Iran, încearcă să recupereze controlul asupra ultimelor enclave controlate de rebeli în apropiere de Damasc, construit înfrângerea insurgenței din Ghouta de est, ultimul bastion important al opiziției situat în apropierea capitalei.

Zona Qalamoun este la 40 km de Damasc și include câteva orașe și o întindere montană.

Televiziunea de stat siriană a relatat că 3.200 militanții și familiile lor sunt de așteptat să părăsească zona pentru fi transportați la Idlib și Jarablus, un teritoriu al rebelilor de lângă granița cu Turcia.

Armata siriană și aliații săi au presat, între timp, prin bombardarea unei enclave la sud de Damasc. Înregistrările televiziunii de stat au arătat nori de fum care se ridică din districtul al-Hajar al-Aswad, parte a unei enclave, inclusiv tabăra palestiniană Yarmouk, care este sub controlul ISIS și a altor  grupuri jihadiste.

UNRWA, agenția ONU care are grijă de refugiații palestinieni, a declarat că este profund preocupată de soarta a mii de civili, inclusiv refugiați palestinieni din Yarmouk și din zonele înconjurătoare.

După cucerirea Qalamoun și a enclavei de la sud de Damasc rămâne o singură enclavă rebelă situată la nord de orașul Homs.

O mare parte a Siriei, la granițele cu Iordania, Israel, Turcia și Irak, rămân în afara controlului regimului Assad.

Rebelii anti-Assad controlează un o parte a uniui teritoriu în sud-vest și nord-vest, și milițiile conduse de kurzi, susținute de Statele Unite, controlează o întindere a Siriei de nord și de est.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…