Acasă Extern Coreea de Nord și Coreea de Sud își dezmembrează frontiera

Coreea de Nord și Coreea de Sud își dezmembrează frontiera

Coreea de Nord și Coreea de Sud au început să dezmembreze, marți, difuzoarele de propagandă amplasatr la granița dintre ele, a declarat ministrul Apărării din Coreea de Sud, îndeplinind astfel  promisiune făcută la summitul istoric de săptămâna trecută.

Acțiunea marchează primii pași practici spre reconciliere după întâlnirea de vineri dintre președintele sud-coreean Moon Jae-in și Kim Jong Un, liderul nord-coreean.

Președintele Moon a cerut Organizației Națiunilor Unite să ajute la verificarea închiderii planificate a a sitului său de testare nucleară de la Punggye-ri, din Coreea de Nord, într-o convorbire telefonică purtată marți cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat biroul de presă al președinției sud-coreene.

Guterres a spus că cererile au nevoie de aprobarea din partea Consiliului de Securitate al ONU, dar vor coopera pentru a construi pacea pe Peninsula Coreeană.

De-a lungul graniței, Coreea de Sud a început să-și scoată difuzoarele în marți după-amiază, a declarat un oficial de la Ministerul Apărării, iar nord-coreenii au început să facă același lucru. Difuzoarele de propagandă ale ambelor Coreei sunt instalate în mai multe locuri de-a lungul frontierei.

De zeci de ani, cu doar câteva pauze, cele două părți au promovat propaganda prin intermediul acestor difuzoare ca o formă de război psihologic. Coreea de Sud a difuzat un amestec de știri, cântece populare coreene și critici șa regimul nord-coreean, în timp ce nord-coreenii criticau  guvernul sud-coreean și-a lăudat propriul sistem socialist.

Ca semn al intențiilor de pace, Coreea de Sud și-a oprit propaganda înaintea summitului, iar Coreea de Nord a urmat exemplul.

Președintele american Donald Trump a scris luni pe Twitter că întâlnirea dintree cei doi lideri coreeni la Casa Păcii din zona demilitarizată ar fi un loc excelent pentru întâlnirea pe ca re o va avea cu Kim Jong-un în următoarele trei sau patru săptămâni.

„Există ceva ce îmi place la întâlnirea care s-a desfășurat. În cazul în care, dacă lucrurile se desfășoară bine, va fi o sărbătoare care trebuie să aibă loc acolo, nu într-o țară terță „, a declarat președintele Trump mai târziu reporterilor la Casa Albă.

Dar, un oficial american de rang înalt a declarat că Singapore este încă pe lista potențialelor locuri de întâlnire.

Prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, a declarat sâmbătă că Singapore nu a avut nicio solicitare de a găzdui întâlnirea Kim-Trump.

Casa Albastră din Coreea de Sud a salutat perspectiva găzduirii întâlnirii în Panmunjom, localitatea de graniță unde se află Casa Păcii.

„Panmunjom este destul de important ca loc de întâlnire pentru a stabili o nouă piatră de hotar pentru pace”, a declarat pentru Reuters un oficial al președinției sud-coreene. „Nu ar fi Panmunjom locul cel mai simbolic?”, a spus oficialul.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…