Acasă Extern Coreea de Nord va opri testele nucleare

Coreea de Nord va opri testele nucleare

Coreea de Nord va suspenda imediat testele nucleare și ale rachetelor balistice și va desființa locația unde se desfășoară aceste teste înaintea summiturilor planificate cu Coreea de Sud și Statele Unite, și va urmări în schimb creșterea și pacea economică, a declarat presa de stat sâmbătă, relatează Reuters.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa nu mai are nevoie să efectueze teste nucleare sau teste cu rachete balistice intercontinentale pentru că și-a încheiat obiectivul de a dezvolta arme nucleare, a afirmat agenția de presă KCNA.

Coreea de Nord a spus că pentru a crea un „mediu internațional favorabil” economiei sale, va „facilita un contact strâns și un dialog activ” cu țările vecine și cu comunitatea internațională.

Este prima dată când Kim și-a exprimat direct poziția asupra programelor de arme nucleare din Coreea de Nord, înainte de summiturile planificate cu președintele sud-coreean Moon Jae-in săptămâna viitoare și cu președintele S. Donald Trump la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie.

Angajamentul de a opri dezvoltarea armelor nucleare, inițiat de bunicul său și continuat de tatăl său, ar însemna o reversare semnificativă pentru tânărul lider dib generația a treia, în vârstă de 34 de ani, care a dezvoltat un arsenal de arme nucleare ca parte integrantă a legitimității și puterii regimului său.

O înghețare a testelor și angajamentul de închidere a locației de testare nu corespunde solicitării Washingtonului ca Phenianul să-și desființeze complet armele și rachetele nucleare.

Dar anunțarea concesiilor acum, mai degrabă decât în ​​timpul reuniunilor la nivel înalt, arată că Kim este serios cu privire la discuțiile despre denuclearizare, spun experții.

„Centrul de testare nucleară din nordul RPDC va fi dezmembrat pentru a garanta în mod transparent încetarea testelor nucleare”, a relatat KCNA după ce Kim a convocat vineri o sesiune plenară a Comitetului Central al partidului Muncitorilor.

Numele oficial al Coreei de Nord este Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

Locația Pyunggye din nordul Coreei de Nord este singurul său loc de testate nucleare, unde s-au desfășurat toate cele șase teste, inclusiv ultima în luna septembrie – fiind cea mai mare detonare din istoria țării.

„Vom concentra toate eforturile pentru construirea unei puternice economii socialiste și îmbunătățirea semnificativă a standardului vieții oamenilor prin mobilizarea tuturor resurselor umane și materiale ale țării”, a spus KCNA.

Președintele american Donald Trump a salutat declarația și a spus că așteaptă cu nerăbdare un summit cu Kim.

„Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate testele nucleare și să închidă locul de testare. Aceasta este o veste foarte bună pentru Coreea de Nord și pentru lume – este un progres mare! Așteptăm cu nerăbdare summit-ul nostru „, a spus Trump pe Twitter.

„Progresul este pentru toți!”, a spus Trump într-o postare ulterioară pe Twitter.

Coreea de Sud a declarat că decizia Coreei de Nord însemnă un progres „semnificativ” în calea denuclearizării Peninsulei Coreene și ar crea condiții favorabile pentru întâlniri reușite cu aceasta și cu Statele Unite.

China, singurul aliat important al Coreei de Nord, a salutat anunțul spunând că va detensiona situația și va promova denuclearizarea.

„Partea chineză consideră că decizia Coreei de Nord va contribui la ameliorarea situației de pe peninsulă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lu Kang, într-un comunicat de presă.

Premierul japonez Shinzo Abe a salutat de asemenea declarația nord-coreeană, dar a spus că trebuie ca această să se concretizeze în acțiune.

„Ceea ce este important este că acest lucru duce la denuclearizare completă și verificabilă. Vreau să subliniez acest lucru „, a declarat Abe reporterilor.

Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au fost istoric obiectivele principale ale Coreei de Nord.

„Suntem cu toții în căutarea dovezilor că Kim este foarte serios în ceea ce privește negocierile, iar anunțurile de acest gen sugerează cu siguranță că el este și că încearcă să arate clar lumii că este”, a spus David Wright, co-director al Programului de Securitate Globală la Uniunea Oamenilor de Știință.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…