Acasă Extern Siria: ultimul grup rebel părăsește Ghouta (video)

Siria: ultimul grup rebel părăsește Ghouta (video)

Ultimul grup rebel din Ghuta de Est, situată în apropiere de Damasc, a început să se retragă luni în baza unui acord cu guvernul, a relatat media de stat, deși o sursă militară declară că un grup de insurgenți încă respingeau acordul, conform Reuters.

Gruparea rebelă Jaish al-Islam, care a apărat orașul Duma din Ghouta de Est, împotriva unui atac violent al forțelor guvernului sirian sprijinite de ruși, nu a confirmat acordul cu guvernul, informează Reuters.

Dacă va fi confirmată plecarea Jaish al-Islam din Douma, acesta va marca sfârșitul războiului pentru Ghouta de Est, va șterge o fortăreața opoziției de lângă Damasc și va sublinia poziția președintelui Bashar al-Assad în război.

Acesta va marca cea mai mare victorie asupra rebelilor luptându-se să o desființeze de la recuperarea Aleppo în 2016.

O sursă militară siriană a declarat pentru Reuters că unii luptători au respins acordul, iar armata ar folosi forța dacă nu îl vor accepta.

„Toți vor trebui să fie de acord cu înțelegerea în cele din urmă”, a spus sursa.

Televiziunea de stat siriană a spus că opt autobuze care transportă 448 de persoane – luptători și familiile lor – vor părăsi până luni seara Douma, plecând în nord. Mass-media de stat a declarat că rebelii urmează să meargă în zone situate lângă granița turco-siriană, care sunt controlate de grupuri de opoziție.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează războiul, a declarat că zeci de autobuze au intrat în orașul Douma devreme luni, fiind pregătiți să evacueze rebelii și familiile lor în orașele nordice Jarablus și al-Bab, în ​​apropierea graniței cu Turcia.

Orașele sunt situate într-o zonă a frontierei turco-siriene unde Turcia a creat o zonă tampon controlată pe teren de luptătorii militari și aliați din grupurile rebele ale armatei libere siriene care sunt ostile lui Assad.

Reluarea controlului

În cadrul înțelegerii, mass-media de stat siriană a declarat că Jaish al-Islam va preda arme grele și mijlocii și va recunoaște restaurarea controlului guvernului Damasc asupra orașului Douma.

Guvernul a pierdut controlul asupra orașului Douma, cel mai mare centru urban din suburbiile estice ale Damascului, în faza incipientă a războiului civil din Siria, aflat acum în al optulea an.

Mii de rebeli, familiile lor și alți civili au plecat deja din Ghouta de Est în provincia Idlib, o altă zonă insurgentă din nordul Siriei.

Ofensiva guvernamentală din Ghouta a fost una dintre cele mai periculoase din timpul celor șapte ani de război, ucigând mai mult de 1.600 de civili, potrivit Observatorului. Guvernul declară că restabilește securitatea în Damasc, care a fost în mod regulat amenințată de Ghouta de Est în timpul războiului.

Assad, care are sprijin militar din partea Iranului și a Rusiei, controlează acum cea mai mare parte a Siriei, deși poate fi dificil pentru el să recupereze mai mult teritoriu fără a risca o coliziune cu alte puteri străine care au forțe în interiorul țării.

Cea de-a doua cea mai mare parte a teritoriului sirian este controlată de Forțele Democrate Siriene, o alianță de miliții condusă de YPG kurd sirian și susținută de coaliția condusă de SUA împotriva statului islamic.

Președintele american Donald Trump a adăugat săptămâna trecută o nouă incertitudine privind perspectiva conflictului, indicând faptul că Statele Unite vor pleca în curând din Siria.

Donald Trump a spus consilierilor că dorește o ieșire timpurie a trupelor americane din Siria, au declarat oficialii de la Casa Albă, o poziție care îl poate pune în contradicție cu oficialii militari din S.U.A., care consideră că lupta împotriva statului islamic nu este completă.

Turcia, alarmată de creșterea influenței kurde în Siria și-a extins recent poziția în nordul țării, capturând regiunea Afrin de nord-vest sprijinită de milițiile kurde YPG.

Rebelii sirieni încă mai controlează o parte semnificativă a teritoriului de la frontiera cu Iordania și Israelul, state care sunt îngrijorate de creșterea influenței iraniene în Siria.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…