Acasă Extern Vizita lui Donald Trump în Marea Britanie

Vizita lui Donald Trump în Marea Britanie

Când Donald Trump va vizita Marea Britanie săptămâna viitoare, primul ministru britanic Theresa May va trebui sa se confrunte cu o realitate acută: Brexit face ca Marea Britanie sa fie mai dependentă ca niciodată de o alianța cu SUA.

Prima vizită a președintelui Trump în Marea Britanie are loc într-unul din cele mai importante momente pentru Europa și SUA de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Întâlnirea dintre Theresa May și Donald Trump va avea loc în perioada summitului NATO și a summitului Trump-Putin.

Premierul May este într-o situație dificilă ca urmare  a consecințelor Brexit și caută legături comerciale mai strânse cu Statele Unite pentru a compensa părăsirea Uniunii Europene pe 29 martie 2019.

„Ironia este că, părăsind UE, Regatul Unit va fi mai puțin util Washingtonului ca aliat, dar va avea nevoie mai mult de Statele Unite”, a spus Jeffrey A. Stacey, fost oficial al Departamentului de Stat în administrația lui Obama, într-o relatare Reuters

Proteste împotriva lui Trump

Peste 50.000 de persoane s-au înscris pentru a protesta pe Trafalgar Square, în centrul Londrei, împotriva vizitei președintelui Trump, care va include o întâlnire cu regina Elisabeta și posibil o rundă de golf  în Turnberry, Scoția.

Chiar și ținând seama de dorința lui Donald Trump de a face afaceri, vizita va avea o retorică greoaie cu privire la o „relație specială” de neclintit și pe anumite detalii privind tranzacțiile comerciale post-Brexit.

Pentru suporteri, președintele Trump și Brexit oferă perspectiva de a se desprinde de ceea ce ei consideră instituții și reguli depășite care au slăbit Statele Unite și aliații lor față de concurenți precum China.

Dar, pentru mulți diplomați britanici Brexit marchează prăbușirea unei strategii britanice de 70 de ani de încercare de a echilibra integrarea europeană cu o alianță americană bazată pe schimburile comerciale și de informații.

Întrebată la întâlnirea G7 de luna trecuta din Canada, dacă Trump este un „bun prieten” pentru Marea Britanie, premierul May a spus: „Statele Unite și Regatul Unit sunt prieteni buni. Președintele Trump și cu mine lucrăm împreună”.

Președintele Trump a reprimat în mod repetat acordurile diplomatice europene, retrăgând SUA din acordurile multilaterale privind schimbările climatice și din Acordul nuclear cu Iranul.

„Vorbim despre Trump și Macron, pentru că pare interesant, cu unele avantaje. Vorbim despre Trump și Angela Merkel pentru că este „dificil” „, a declarat Leslie Vinjamuri, șeful programului american în cadrul think tank-ului Chatham House. „Theresa May devine puțin pierdută în toate astea. Ea nu a fost nici puternică, nici slabă, nu pare a fi o relația specială (pentru Trump)”, a spus Vinjamuri, citat de Reuters.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…