Acasă Extern Iranul declară că UE a promis salvarea acordului nuclear

Iranul declară că UE a promis salvarea acordului nuclear

Șeful programului nuclear al Iranului , Ali Akbar Salehi, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană a promis că va salva acordul nuclear  în ciuda deciziei președintelui american Donald Trump de a ieși din acord și de a reimpune sancțiunile împotriva Teheranului, relatează Reuters.

„Sperăm ca eforturile lor să se materializeze … Acțiunile Americii … arată că nu este o țară de încredere în relațiile internaționale”, a declarat Ali Akbar Salehi la o conferință de presă comună la Teheran cu comisarul european pentru Energie și Climat, Miguel Arias Canete.

În cadrul negocierilor din 2015, Iranul și-a limitat programul nuclear în schimbul ridicării celor mai multe sancțiuni occidentale asupra țării. Sancțiunile au fost ridicate în 2016.

Canete, care a sosit la Teheran în cursul zilei de vineri pentru o vizită de două zile, are drept scop să liniștească pe Iran că UE dorește să mențină comerțul deschis în ciuda retragerii din pact a Statelor Unite, pe data de 8 mai.

„Am trimis un mesaj prietenilor noștri iranieni că, atâta timp cât aceștia respectă acordul, europenii … își vor împlini angajamentul. Și ei au spus același lucru „, a declarat Canete.

„Vom încerca să intensificăm fluxurile de comerț care au fost foarte pozitive pentru economia iraniană”.

UE este cel mai mare importator de petrol iranian.

Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…