Acasă Intern Viorica Dăncilă i-a promis lui Timmermans că Guvernul NU va adopta OUG pe Codurile penale

Viorica Dăncilă i-a promis lui Timmermans că Guvernul NU va adopta OUG pe Codurile penale

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, joi, într-o teleconferinţă cu Frans Timmermans, aceasta promiţându-i prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene că Guvernul nu va adopta în şedinţa de vineri o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codurilor penale, relatează Mediafax citând surse.

De asemenea, sursele citate au precizat că va continua colaborarea Comisiei de experţi de la Bruxelles cu Guvernul în vederea punerii în aplicare a recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Executivul se reuneşte, vineri, în şedinţă, începând cu ora 8.00.

Pe 20 martie, Comisia Europeană a transmis că, la întâlnirea între Timmermans şi Dăncilă, cei doi au discutat din nou despre situaţia din justiţie şi despre acţiunile pentru implementarea recomandărilor MCV, urmând să fie obţinute curând rezultate concrete.

Cu o altă ocazie, Dăncilă a afirmat, ulterior unei întâlniri pe 7 martie la Bruxelles, că i-a transmis lui Frans Timmermans, că MCV este discriminatoriu, precizând că va fi înfiinţată o Comisie cu experţi de la Bruxelles şi din Guvern care să analizeze punctual subiectul.

Şeful Executivului şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene au finalizat, pe 11 martie, planul de lucru al experţilor români şi europeni, pentru a găsi soluţii de punere în aplicare a recomandărilor MCV.

Timmermans a criticat în mai multe rânduri Guvernul de la Bucureşti din cauza OUG 7 care modifică legile justiţiei şi a altor schimbări legislative în materie penală, precizând că România trebuie să nu se abată de la traseul respectării statului de drept, luptei anticorupţie şi păstrării indepedenţei magistraţilor.

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanţei supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, condamnaţii care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu 2014 pot depune contestaţie în anulare şi dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile, relatează sursa citată.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…