Acasă Extern Apartenența la UE comparată cu ocupația imperială

Apartenența la UE comparată cu ocupația imperială

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a comparat marţi apartenenţa Poloniei la Uniunea Europeană cu unele aspecte ale ocupaţiei țării de către imperiile rus, austro-ungar sau german de-a lungul istoriei, spunând ”undeva departe, în capitale îndepărtate se decide în privinţa noastră şi în realitate noi muncim pentru alţii”, declaraţie făcută la o manifestare dedicată Centenarului independenţei Poloniei, transmite AFP.

”Astăzi avem o Polonie suverană şi independentă care, cred în acest lucru, va fi un stat unde vom trăi din ce în ce mai bine. Vorbiţi despre aceasta copiilor voştri”, a spus şeful statului polonez în discursul susţinut la Kamienna Gora, în Silezia Inferioară. ”Pentru că, adesea, oamenii ne spun: la ce e bună Polonia ? Uniunea Europeană e mai importantă”, a explicat el, fără să precizeze la cine se referă.

Dar a vorbit despre istoria Poloniei când se afla sub diverse ocupaţii începând din anul 1795 şi până în 1918, când şi-a câştigat independenţa al cărei centenar îl sărbătoreşte anul acesta.

”Polonezii să-şi amintească cei 123 de ani de împărțiri teritoriale. (…) Şi atunci au fost oameni care spuneau: poate că va fi mai bine, nu vor mai fi dispute, revolte, insurecţii, războaie, aventuri, confederaţii, vom avea în sfârşit pace”, apoi ”au înţeles repede că războaiele continuă, aventurile continuă, dar că noi nu mai avem nicio influenţă, că nu mai putem decide pentru noi înşine, că acum, undeva departe, în capitale îndepărtate, se decide în privinţa noastră, ne luăm de acolo banii pe care îi câştigăm pentru munca noastră, deşi în realitate noi muncim pentru alţii”, a spus preşedintele Andrzej Duda.

ntr-un discurs susţinut în ianuarie la forumul economic de la Davos, președintele  Duda a acuzat Comisia Europeană că are o atitudine ”total părtinitoare” în favoarea actualei opoziţii poloneze, reprezentată în special de liberalii Platforma Civică (PO), formaţiunea care a deţinut puterea până la alegerile din 2015.

În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a activat Articolul 7 din Tratatul UE şi a dat guvernului de la Varşovia un termen de trei luni să revină asupra reformelor judiciare, în caz contrar executivul comunitar va avansa cu procedura de sancţiuni ce prevede în ultima etapă suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune.

Guvernul polonez a transmis săptămâna trecută Comisiei Europene o ”Carte albă” cu reformele întreprinse.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…