Acasă Extern BOMBĂ! Laboratorul militar britanic nu poate confirma dacă agentul neurotoxic a fost fabricat în Rusia (VIDEO)

BOMBĂ! Laboratorul militar britanic nu poate confirma dacă agentul neurotoxic a fost fabricat în Rusia (VIDEO)

Liderul centrului britanic de cercetare militară a declarat marți că nu poate încă să spună dacă agentul neurotoxic de uz militar care a otrăvit luna trecută un agent rus dublu a fost produs în Rusia, relatează Reuters.

„Am reușit să îl identificăm ca fiind Novichok, un agent neurotoxic de uz militară”, a declarat pentru Sky News Gary Aitkenhead, directorul executiv al Laboratorului de Știință și Tehnologie pentru Apărare din Porton Down, în Anglia.

„Nu am identificat sursa exactă, dar am furnizat informații științifice guvernului, care au folosit apoi o serie de alte surse pentru a găsi concluziile la care s-a ajuns”, informează Reuters.

Cu toate acestea, el a confirmat că substanța necesită „metode extrem de sofisticate pentru a fi fabricată, ceva ce numai un actor statal pot realiza”.

El a adăugat: „Continuăm să lucrăm pentru a furniza informații suplimentare care ne-ar putea ajuta să ne apropiem de [sursă], dar nu am reușit încă să facem acest lucru”.

Moscova a negat că ar fi în spatele atacului asupra lui Serghei Skripal și a fiicei sale, în orașul Salisbury din sudul Angliei, pe 4 martie.

După prima utilizare cunoscută a unui agent neurotoxic de uz militar pe teritoriul european după cel de-al doilea război mondial, Marea Britanie l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin pentru tentativa de crimă, iar Occidentul a expulzat circa 130 de diplomați ruși.

Aitkenhead a declarat că guvernul britanic a avut „alte contribuții” pe care le-a putut utiliza pentru a determina originea agentului neurotoxic, unele dintre ele bazate pe informații.

„Este treaba noastră să furnizăm dovezi științifice despre ceea ce este acest agent neurotoxic – am identificat că este din această familie și că este de licență militară, dar nu este treaba noastră să spunem unde a fost fabricat”, Aitkenhead adăugat.

El a reiterat că substanța (agentul neurotoxic) nu putea proveni de la Porton Down.

Ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizhov, a menționat într-un interviu acordat BBC luna trecută că laboratorul britanic de cercetare este la doar opt mile (11 km) de Salisbury, insinuând că ar fi putut fi sursa.

Ministerul britanic de Externe a spus că nu există „un strop de adevăr” privind implicarea sa, respectiv că agentul neurotoxic ar putea fi legat de Porton Down.

Starea de sănătate a Iuliei Skripal se îmbunătățește, după ce a petrecut trei săptămâni în stare critică din cauza atacului asupra sa cu agentul neurotoxic la casa tatălui ei din Salisbury, a declarat spitalul unde este tratată, informează Reuters.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…